ZeroWastePilot

Biowaste2Gas’ laboratorie model opskaleres til et pilotforgasser anlæg. Efter indledende tests flyttes anlægget til anlægsvært og gennemfører levetidstest. I parallel dokumenterer AU hvorvidt bakteriologisk opgradering af forgassergas til bio-metan er muligt.

Projektets formål var at videreudvikle og opskalere Biowaste2Gas’ kombi-forgasningsteknologi fra laboratoriemodel til et automatiseret 100 kW pilotanlæg. Projektet var en fortsættelse af tidligere støttede projekter fra både Innovationsfondens program InnoBooster og EUDP. Ved forgasning af biomasse produceres biokul og pyrolysegas. Teknologien kan bidrage med effekter i form af lagring af CO2 (i form af biokul) samt fortrængning af fossile brændsler ved at anvende den producerede gas til energiformål. Anlægget blev udsat for en række levetidstests.

Projektbeskrivelse

Biowaste2Gas udvikler deres forgasser teknologi til anvendelse i fremtidens cirkulære bio-økonomi ved at optimere mulighederne for at udnytte såvel energiindhold som gødningsværdien af 2 produkter fra restsegmentet – slam fra rensningsanlæg og afgasset gyllefibre fra biogasanlæg. Forgasnings processen er en 3 trins proces:

1. Forgasserens pyrolyse sektion forgasser en række miljøfremmende forureninger – mikroplast, visse tungmetaller og pesticid rester sammen med de flygtige komponenter i det ind fødede materiale

2. Efter den nænsomme forgasning af flygtige komponenter, er gas produktionen optimeret ved brug af water-gas shift i biokoksen

3. Forgasser gassen opvarmes kortvarigt til 900-100 degC, hvilket nedbryder tilstedeværende tjærekæder i gassen

I dette projekt er en 100 kwgas pilot forgasser opbygget baseret på Dan Christiansens (CTO i Biowaste2Gas ApS) banebrydende forgasser design og pilotanlægget udsættes for en række levetidstests og fødes med fiberfraktioner med forskellige grader af mekanisk og termisk forbehandling. Sideløbende udføres en række forsøg på Aarhus Universitet for at dokumentere mulighederne for bakteologisk opgradering af gassen til biometan. En række arbejdspakker analyserer og dokumenterer forretningspotentialet i at anvende forgasseren indenfor rensningsanlæg og biogasanlæg.

Resultater

Test af anlægget blev gennemført med biomasse fra ”Dansk Biofiber og Gødning” (DBG), der pelleterer afgasset fiber fra biogasanlæg. Efter idriftsættelse af forgasseren blev der gennemført flere levetidstests og forsøg med forskellige indstillinger og driftsparametre. Sideløbende blev der gennemført en række forsøg på Aarhus Universitet for at dokumentere mulighederne for omdannelse af pyrolysegassens indhold af brint og kulmonoxid til biometan via bioreaktorer. Afslutningsvis blev der gennemført beregninger på forretningspotentialet ved at anvende Kombi-forgasseren som en del af DBG’s proceslinje. Konklusionen på projektet er, at det har været muligt at skalere teknologien op uden drifts-komplikationer. Derudover blev det demonstreret, at det er muligt at udvinde den betydelige mængde energi, der stadig er i fiberen efter en biogasproces. Restproduktet fra anlægget (biokullet) har et betydeligt indhold af kulstof i fast form, hvilket betyder, at CO2 tages ud af det cirkulære kredsløb. Ligeledes blev det påvist, at pyrolysegas kan opgraderes til biometan. Dette åbner mulighed for at kombinere pyrolyseteknologi med biogasanlæg, hvilket betyder, at de to teknologier kan supplere hinanden og dermed styrke anlæggets samlede produktion af biometan og omdanne fiberfraktionen til et tørt kulstofholdigt lagerstabilt gødningsprodukt. Næste skridt for teknologiudviklingen bliver at designe et større anlæg. Et sådant anlæg vil kunne behandle ca. 8 tons restprodukt i døgnet. Med en produktion af biokul på 4 tons/døgn vil CO2-ækvivalenten bundet i kulstoffet være i omkring 8 tons/døgn, eller hvad der svarer til ca. 2.200 tons CO2/år fra et pyrolyseanlæg på 1,5 MW.

Key figures

Periode:
2021 - 2023
Bevillingsår:
2020
Egen finansiering:
1,17 mio.
Støttebeløb:
2,12 mio.
Støtteprocent:
59 %
Projektbudget:
3,60 mio.

Kategori

Oprindelig title
ZeroWastePilot
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64020-2082

Deltagere

Biowaste2Gas ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Biowaste2Gas ApS 1.26 mio. 0.84 mio.
Aarhus Universitet 1.02 mio. 0.11 mio.
Dansk Biofiber og Gødning A/S 0.05 mio. 0.08 mio.
Fredericia Spildevand A/S (FS) 0.09 mio. 0.14 mio.

Kontakt

Kontakperson
Anders Tønnesen
Adresse

Jeksen Dalvej 37, 8362 Hørning

+ 45 50 31 39 49 

www.biowaste2gas.dk