Power Packs til aerodynamik i vindmøller

Projektet vil udvikle standardiserede aerodynamiske pakkeløsninger til vindmøllevinger, såkaldte Power Packs, der sammen med nyskabende softwareredskaber forøger elproduktionen med op til 6 %. Koncepterne er skalerbare og konfigurerbare på nye vindmøller, men de kan også bruges som eftermonteringskits til eksisterende vindmøller. Teknologien bliver demonstreret gennem feltforsøg.

Projektbeskrivelse

PowerPack er et demonstrationsprojekt med henblik på udviklingen af en prækommerciel platform for passiv aerodynamisk forbedringstilbehør, som er baseret på en ny og konfigurerbar kombination af vortexgeneratorer, Gurney flaps, shells og diffusers. Et nyt teknisk softwareredskab gør det muligt for PowerPack-konceptet at blive anvendt som en forbedring af aerodynamiske og aeroelastiske præstationer for nye og eksisterende vindmøller på en skalerbar og fleksibel måde.

Det teknologiske mål for projektet er at komme til en prototype, som giver en forbedring af elproduktionen på 2-6% i forhold til en standard vindmølle, hvor det ligeledes forsimpler den nuværende fremstillings- og installationsprocedure for outputforøgende tilbehør, og derved forøger omkostningseffektiviteten og mindsker COE for vindmølleejeren.

Aerodynamiske anordninger bliver på nuværende tidspunkt brugt til at tilpasse den aerodynamiske og aeroelastiske adfærd for vindmøllevinger. Men de er endnu ikke hverken blevet systematisk anvendt eller blevet integreret i en samlet pakke – og en stor del af deres teknologiske potentiale og markedspotentialet er derfor uudnyttet. Forudsigelsen af effekten er dog under udvikling og usikkerheden ved at forudsige effekten ved aerodynamiske modifikationer forøges ligeledes, når anordningerne bliver kombineret i såkaldte Power Packs.

For at forfølge målene, har konsortiet bag projektet sammensat en serie af aktiviteter, som er grupperet i 3 stadier for at sikre at risikoreduktion og alle teknologiske spørgsmål og markedsspørgsmål bliver medtaget på et strategisk niveau. På det første stadie tilstræber vi at udvikle en ny, semi-automatisk udregningssoftware, som kan analysere effekten en given konfiguration af tilbehør har på en vindmølles produktivitet, belastning og aeroelastiske stabilitet. Det andet stadie inkluderer tilpasning og integrering af resultater i forhold til markedskrav. Slutteligt, i det tredje stadie, vil koncepterne være en del af demonstration for kommerciel og teknisk validering.

De vigtigste innovative aspekter af projektet omfatter:

(i) stærkt differentierende beregningsmæssige og tekniske softwareværktøjer

(ii) et skalerbart og konfigurerbart aerodynamisk tilbehørs koncept, hvilket resulterer i simpel implementering og turbine / OEM agnostisk anvendelse

(iii) forbedring af ydeevne og energioutput til standard vindmøller på 2% -6%

Projektet repræsenterer et innovativt koncept i vindindustrien, som følger anbefalinger til nye koncepter som understreges i RD&D strategierne for Megavind samarbejdet mellem den danske regering og vindindustrien. Konsortiet bag projektet er industri-drevet og består af to højt specialiserede SMV’eDTU Wind Energy, et center med ekspertise inden for området. Alle partnere har klare, identificerbare interesser i projektet.re - Sander Plast og Liftra – som leverer vigtige erfaringer og den teknologiske knowhow om vindenergi. De industrielle partnere bliver parret med DTU Wind Energy, et center med ekspertise inden for området.

Resultater
I projektet er der i et tæt samarbejde mellem industri og vidensinstitution (Risø) udviklet og demonstreret en ny beregningsplatform (Power Pack) der på unik vis gør det muligt at designe og forudsige effekten af Vortex Generator (VG) teknologien på vindmøllevinger. Det udviklede Power Pack værktøj er en semi-automatiseret beregningssoftware, der kan anvendes til at designe og analysere effekten af en given vindmølle og ingetypekonfiguration med hensyn til strøm produktivitet og strukturelle belastninger. I projektet er der også gennemført testinstallationer til vurdering og kvalificering af bedst egnede installationsmetoder. De teknologiske og kommercielle mål for projektet er opnået gennem demonstration og validering af 2-4% produktionsforbedring for en standard kommerciel vindmølle. 

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
66,53 mio.
Støttebeløb:
5,99 mio.
Støtteprocent:
47 %
Projektbudget:
12,64 mio.

Kategori

Oprindelig title
Standardiserede Power Packs til forbedret aerodynamik i vindmøller - PowerPack
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64012-0216

Dokumenter

Deltagere

Sander Plast A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Sander Plast A/S 2.00 mio. 3.25 mio.
LIFTRA ApS 2.04 mio. 3.06 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.95 mio. 0.34 mio.