Compact Thermal Energy Storage

Projektformålet er dansk deltagelse i IEA SHC Programme Task 42 projektet "Compact Energy Storage: Material Development and System Integration 2. periode". I projektet vurderes egnetheden af kompakte sæsonvarmelagre baseret på et stabilt underafkølende salthydrat til solvarmeanlæg, som fuldstændigt kan dække det årlige varmebehov for bygninger.

Projektformålet var dansk deltagelse IEA SHC Programmer Task 42 projektet "Compact Energy Storage: Material Development and System Integration 2. periode". I projektet blev egnetheden vurderet af kompakte sæsonvarmelagre baseret på et stabilt underafkølede salthydrat til solvarmeanlæg, som fuldstændigt kan dække det årlige varmebehov for bygninger.
Projektbeskrivelse
Projektet er det danske bidrag til 2. periode af det internationale IEA SHC Programme Task 42 projekt "Compact Energy storage: Material Development and System Integration". Der udarbejdes en worldwide oversigt over markedsførte kompakte sæsonsmeltevarmelagre. Et sæsonvarmelager baseret på salthydratet natriumacetat trihydrat med stabil underafkøling markedsføres af det tyske firma H.M. Heizkörper GmbH & Co. KG. Dette varmelager vil blive grundigt undersøgt ved hjælp af eksperimentelle og teoretiske undersøgelser. Et kompakt sæsonvarmelager baseret på en saltvandsblanding bestående af 58% natriumacetat og 42% vand vil blive udviklet i et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet, Graz University of Technology, Nilan A/S og Velux A/S i et EU støttet forskningsprojekt COMTES. De to varmelagre vil blive sammenlignet. Med validerede simuleringsmodeller gennemføres beregninger af ydelsen af solvarmeanlæg med de to ovenfor nævnte sæsonvarmelagre. Ved hjælp af beregninger klarlægges det hvorledes udformningen af solvarmeanlægget og varmelageret påvirker anlægsstørrelsen, som er nødvendig for at anlægget fuldstændig kan dække nye bygningers årlige varmebehov. På basis af beregningerne og prisvurderinger for varmelagrene klarlægges det hvorledes varmelagrene bedst udformes. Desuden klarlægges egnetheden af solvarmeanlæg med de to sæsonvarmelagre. Det forventes at projektet kan dokumentere at sæsonvarmelagring er en mulighed og at sæsonvarmelagre er økonomisk attraktive.
Resultater

Projektformålet er dansk deltagelse i IEA SHC Programme Task 42 projektet “Compact Energy Storage: Material Development and System Integration 2nd period”. I projektet vurderes egnetheden af kompakte sæsonvarmelagre baseret på et stabilt underafkølende salthydrat til solvarmeanlæg, som fuldstændigt kan dække det årlige varmebehov for bygninger.

Der er skabt værdifuld viden, som kan udnyttes til at designe kompakte langtidsvarmelagre. I projektet er der samarbejdet både med det danske firma Nilan A/S og med det tyske firma H.M. Heizkörper. Disse firmaer kan udnytte den viden der er skabt i projektet til at producere forbedrede kompakte langtidsvarmelagre. Der er dog behov for yderligere forsknings- og udviklingsarbejde før disse varmelagre kan blive økonomisk attraktive for forbrugere. 

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,49 mio.
Støttebeløb:
2,80 mio.
Støtteprocent:
85 %
Projektbudget:
3,29 mio.

Kategori

Oprindelig title
IEA Task 42 Compact Thermal Energy Storage 2. periode
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64012-0220

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.80 mio. 0.49 mio.