BiSun Boost

Formålet med projektet er at reducere den gennemsnitlige energipris for storskala landbaserede solcelleanlæg ved at ved at øge den høstede solenergimængde ved brug af bifaciale solcellemoduler, reflektorer, trackere og forbedrede tracker-algoritmer.

Projektbeskrivelse

Bifaciale solcellemoduler er hastigt ved at blive betydningsfulde i solcellemarkedet, da de kan levere et højere energiudbytte per areal ved også at udnytte det lysindfald, der rammer modulets bagside. Bifaciale moduler kan fremstilles til næsten samme produktionsomkostninger som almindelige moduler, når produktionsvolumen er blevet tilstrækkeligt stort. Dette nye produkt udgør derfor en fantastisk mulighed for at reducere den gennemsnitlige energipris (LCOE) såfremt alle andre elementer i solcellesystemet kan holdes på uændrede prisniveau.

European Energy har etableret et solcelletestanlæg på DTU Risø Campus for at gennemføre en eksperimentel bestemmelse af merudbyttet fra bifaciale moduler i Danmark, hvor diffust lys udgør en betragtelig andel af den samlede solenergi.

I nærværende projekt vil dette anlæg danne udgangspunkt for sammenligning af ydelsen af forskellige typer af moduler i flere konfigurationer, da der er etableret både fastmonterede strukturer samt trackerbaserede løsninger med både vandrette akser, tiltede akser samt 2-akser. Udbyttet kan yderligere øges ved at udnytte underlagets refleksion (albedo effekten).

Ambitionen med projektet er at reducere LCOE for stor landbaserede solcelleanlæg ved at øge den høstede energimængde (ved brug af bifaciale solcellemoduler, reflektorer, trackere og forbedrede tracker algoritmer) samtidigt med at investeringsniveauet holdes uændret mens de samlede kapitalomkostninger reduceres qua fremvisning af validerede udbyttemodelberegninger af energiproduktionen.

Resultater

Formålet med projektet var at reducere den gennemsnitlige energipris for storskala landbaserede solcelleanlæg ved at øge den høstede solenergimængde ved brug af bifaciale solcellemoduler, reflektorer, trackere og forbedrede tracker-algoritmer.


Bifaciale solcellemoduler er hastigt ved at blive betydningsfulde i solcellemarkedet, da de kan levere et højere energiudbytte per areal ved også at udnytte det lysindfald, der rammer modulets bagside. Bifaciale moduler kan fremstilles til næsten samme produktionsomkostninger som almindelige moduler, når produktionsvolumen er blevet tilstrækkeligt stort. Dette nye produkt udgør derfor en fantastisk mulighed for at reducere den gennemsnitlige energipris (LCOE), såfremt alle andre elementer i solcellesystemet kan holdes på uændrede prisniveau.


European Energy har etableret et solcelletestanlæg på DTU Risø Campus for at gennemføre en eksperimentel bestemmelse af merudbyttet fra bifaciale moduler i Danmark, hvor diffust lys udgør en betragtelig andel af den samlede solenergi.


I projektet dannede dette anlæg udgangspunkt for sammenligning af ydelsen af forskellige typer af moduler i flere konfigurationer, da der er etableret både fastmonterede strukturer samt trackerbaserede løsninger med både vandrette akser, tiltede akser samt 2-akser. Det er ligeledes i projektet påvist, at energi-udbyttet kan øges yderligere ved at udnytte underlagets refleksion (albedo effekten).


Ambitionen med projektet var at reducere LCOE for store landbaserede solcelleanlæg ved at øge den høstede energimængde (ved brug af bifaciale solcellemoduler, reflektorer, trackere og forbedrede tracker algoritmer) samtidigt med at investeringsniveauet blev holdt uændret.


Projektet har allerede ført til kommercielle resultater, hvor to danske solcellepakker er ombygget med bifacial solceller, og European Energy vil i fremtiden fokusere på brugen af denne solcelle-type ved opførelser af nye solcellepakker.

Key figures

Periode:
2019 - 2020
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
2,84 mio.
Støttebeløb:
4,79 mio.
Støtteprocent:
63 %
Projektbudget:
7,63 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
64018-0624

Dokumenter

Deltagere

European Energy (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
European Energy 0.49 mio. 1.97 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 3.59 mio. 0.40 mio.
Startak 0.36 mio. 0.24 mio.
International Solar Energy Research Center Konstanz 0.35 mio. 0.23 mio.

Kontakt

Kontakperson
Jan Vedde
Adresse

Gyngemose Parkvej 50

2860 Søborg

23 45 69 59