Demonstration af 2G bioethanolproduktion

Et 2.G bioethanol demonstrationsanlæg er opført ved Kalundborg. Anlægget producerer bioethanol baseret på halm, fast biobrændsel og foder. Bioethanolen iblandes benzinen – Bio95 2G – på ca. 100 Statoil-tankstationer. Inbicon har desuden opnået de første salg af konsulentydelser og solgt en teknologilicens til Japan.

Projektbeskrivelse

Der er opført et demonstrationsanlæg ved Kalundborg til produktion af 2. generations bioethanol baseret på halm. Anlægget er opført ved Asnæsværket i Kalundborg. Det kan producere 5,4 millioner liter bioethanol, 13.100 tons fast biobrændsel og 11.250 tons foder om året. Projektet iblandes benzinen - Bio95 2G - på ca. 100 af Statoils tankstationer. Anlægget er designet under hensyn til minimal miljøbelastning, herunder recirkulation af procesvand. Samtidig med færdiggørelsen har Inbicon opnået de første salg af konsulentydelser relateret til teknologien og sit første salg af en teknologilicens til Japan. (Energi 11)

Resultater

Projektet havde til formål at etablere et demonstrationsanlæg til produktion af 2. generations bioethanol baseret på halm som råvare.

Anlægget, der er opført i Kalundborg, efterviser 2G produktionsteknologien, fordelene ved at integrere et kraftværk med et raffinaderi, en optimal anvendelse af biprodukter samt en bæredygtig proces med minimale miljøeffekter.

Anlægget blev officielt indviet den 18. november 2009 af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim. Det er designet under hensyn til minimal miljøbelastning, herunder recirkulation af procesvand - det vil sige stort set uden udledninger til miljøet.

Kapaciteten er på 4 tons halm i timen, så ved kontinuert drift vil den årlige produktion komme op på 5,4 millioner liter bioethanol, 13.100 tons fast biobrændsel og 11.250 tons foder. Anlægget vil dog være fleksibelt, så der for eksempel kan produceres mere ethanol på bekostning af biprodukterne.

Den 28. oktober 2010 kunne Statoil annoncere, at man nu kan tilbyde en helt ny type benzin - Bio95 2G - på cirka en tredjedel af selskabets 300 tankstationer. Det nye brændstof indeholder fem procent 2. generations bioethanol, som er produceret på Inbicons anlæg i Kalundborg. Kontrakten mellem Statoil og Inbicon blev indgået inden det nye anlæg blev sat i drift. (Forskning i Bioenergi, Brint og Brændselsceller, nr. 34, december 2010)

Samtidig med færdiggørelsen har Inbicon opnået de første salg af konsulentydelser relateret til teknologien samt ikke mindst sit første salg af en teknologilicens.

Den bedste populære beskrivelse af anlægget findes i brochuren " Making ethanol work for the world", som omhandler det af EU støttede projekt "Kacelle".

Key figures

Periode:
2008 - 2010
Bevillingsår:
2008
Egen finansiering:
201,94 mio.
Støttebeløb:
54,20 mio.
Støtteprocent:
21 %
Projektbudget:
256,14 mio.

Kategori

Oprindelig title
Demonstration af 2G bioethanolproduktion. WP2: Konstruktion og opførelse af demonstrationsanlæg
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
63011-0013

Deltagere

INBICON A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
INBICON A/S 54.20 mio. 165.28 mio.

Kontakt

Kontakperson
Persson, Michael
Adresse

Inbicon A/S
Kraftværksvej 53
DK-7000 Fredericia, Danmark
www.inbicon.com
Persson, Michael , 99552047, miper@dongenergy.dk
Øvr. Partnere: