Effektiv integration af vindkraft i fjernvarmesystemet

Projektet vil sætte skub i anvendelsen af store varmepumper i fjernvarmesystemet. Projektet skal demonstrere og dokumentere potentialet i at integrere vedvarende energikilder vha. varmepumper. Projektet skal demonstrere de tekniske, økonomiske og miljømæssige perspektiver ved at anvende varmepumper i det fremtidige energisystem. Dette kan bidrage til at åbne markedet for danske leverandører.

Projektbeskrivelse
Elektriske varmepumper har et stort potentiale, hvis de annoncerede klimamålsætninger skal opnås. I kombination med fjernvarmesystemer kan afbrændingen af fossile brændsler erstattes med store mængder vedvarende energi. Fordi varmen kan produceres uafhængigt af det aktuelle behov, kan løsningen samtidig bidrage til stabilisering af el-nettet. Herved bliver det muligt at udnytte stadigt mere el fra fluktuerende produktion, efterhånden som der udbygges med vind- og solenergi. I modsætning til el-kedler kan varmepumper udnytte den høje energikvalitet i elektricitet, hvorved energiforbruget reduceres. Igennem projektet vil der blive installeret en varmepumpe på 1 MW (varmeeffekt) på Ans Kraftvarmeværk. Det forventes at varmepumpen kan opstilles tidligt i projektet, så der bliver en længere periode til dokumentation og indsamling af driftserfaringer. Udover demonstration af tekniske og økonomiske forhold vil projektet også omhandle systemets klimamæssige betydning. Med de eksisterende energipriser forventes det ikke at der er en sammenhæng mellelm optimal driftsmønster for hhv. økonomisk og miljømæssigt perspektiv. Dette forhold vil blive dokumenteret i projektet. Det forventes at resultaterne kan bidrage ved en fremtidig omlægning af afgiftsystemet eller andre adfærdsregulerende virkemidler, som vil sikre en energioptimal dimensionering og driftsstrategi på tilsvarende anlæg i fremtiden
Resultater

Projektets formål har været at demonstrere den tekniske, økonomiske og miljømæssige fornuft i at anvende store varmepumper i fjernvarmesystemer gennem etablering af en varmepumpe i Ans By med Tange Sø som varmekilde. Omkostningerne ved at etablere et varmepumpeanlæg af denne type er analyseret meget detaljeret, og der er blevet gennemført en større myndighedsgodkendelse.

I forbindelse med udarbejdelsen af udbudsmaterialet til installationen blev muligheden for partnering afklaret og indføjet, men en dårligere økonomi i det opdaterede projekt førte – sammen med arbejdet om en mulig fusion af Ans Kraftvarmeværk med andre varmeværker – til beslutningen om ikke at etablere varmepumpen.

Key figures

Periode:
2012 - 2017
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
5,57 mio.
Støttebeløb:
2,92 mio.
Støtteprocent:
34 %
Projektbudget:
8,48 mio.

Kategori

Oprindelig title
Effektiv integration af vindkraft i fjernvarmesystemet
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Projekttype
Andet
Journalnummer
64011-0349

Dokumenter

Deltagere

ANS FJERNVARMEVÆRK A M B A (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
ANS FJERNVARMEVÆRK A M B A 3.43 mio.
Teknologisk Institut 0.23 mio. 0.44 mio.
PlanEnergi 0.23 mio. 0.16 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.12 mio. 0.02 mio.
EMD INTERNATIONAL A/S 0.06 mio. 0.04 mio.
Foreningen Danske Kraftvarmeværker 0.06 mio. 0.04 mio.
BoaTech ApS 2.15 mio. 1.43 mio.