EnergyLab Nordhavn |Platform for udvikling af smart city energiløsninger

At udvikle og etablere et levende, fuldskala energilaboratorium i det nye Nordhavn-område i København, for udvikling, test og demonstration af smart city energiløsninger, inklusiv smart energiintegration, fleksibel energidataindsamling og – håndtering, og beslutningsstøtteværktøjer til planlægning og drift.

EnergyLab Nordhavn beliggende i København skal fungere som en langsigtet strategisk, organisatorisk og eksperimentel platform og demonstrationslaboratorium for fremtidens energiteknologier i fuld skala for fremtidens bæredygtige byer. Planen er at Nordhavn skal kunne rumme 40.000 boliger og 40.000 arbejdspladser på sigt.
Projektbeskrivelse

Dette korte projekt udvikler og etablerer et levende, fuldskala energilaboratorium i det nye Nordhavn-område, til at udvikle, teste og demonstrere løsninger for smart energiintegration, fleksibel indsamling og håndtering af energidata samt beslutningsstøtteværktøjer. Arbejdet er opdelt i: etablering af EnergyLab Nordhavn som organisatorisk platform; identifikation af slutbrugernes informationsbehov; beskrivelse af fremtidens bygningers energikarakteristika; Karakterisering af smart city energiintegrationsmuligheder; identifikation af tilgængelig data; udvikling af et tilpasset datahåndteringskoncept; formulering af et efterfølgende storskala dataprojekt. Projektet forventes: at etablere EnergyLab Nordhavn som en stærk og robust organisatorisk platform med en Styregruppe som definerer og koordiner de fremtidige aktiviteter; at beskrive de forskellige slutbrugeres behov for information (byplanlæggere, energiplanlæggere, energisystemsoperatører og energikunder); at beskrive fremtidens bygningers energikarakteristika, -opførsler og – fleksibilitet; kvalitativt og kvantitativt at beskrive muligheder, potentialer og perspektiver for smart city energiintegrationer; at identificere og karakterisere tilgængelig data, givende ny viden og relevant for smart city energiintegrationer og drift; at definere et fleksibelt og fremtidssikret koncept til håndtering (indsamling, lagring og adgang) af smart city energidata, baseret på åbne standarder; og at formulere et efterfølgende storskala dataprojekt baseret på og til videreudvikling af EnergyLab Nordhavn platformen.

Resultater

Dette projekt fungerer som et for-projekt der skal 1) beskrive en robust og effektiv organisatorisk model for gennemførelse af demonstrationsprojektet 2) specificere vigtige krav til at Nordhavn kan fungere som et live energilaboratorium og 3) formulere det første storskala demonstrationsprojekt.

Demonstrationsprojektet har til formål at gennemføre en serie af aktiviteter og delprojekter hvori der indgår en systematisk test af nye smarte energikoncepter og teknologiløsninger for byer, ligesom der udvikles metoder og værktøjer, der gør det muligt at planlægge og drive energianlæg og bygninger samt indsamle og fordele data, viden og erfaringer. Projektet understøtter endvidere København kommunes vision om at blive CO2-neutral i 2025.

Key figures

Periode:
2014 - 2014
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
0,57 mio.
Støttebeløb:
0,97 mio.
Støtteprocent:
63 %
Projektbudget:
1,54 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64013-0557

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.36 mio. 0.04 mio.
Københavns Kommune 0.09 mio. 0.13 mio.
Balslev Rådgivende Ingeniører A/S 0.21 mio. 0.21 mio.
ABB A/S 0.11 mio. 0.17 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.20 mio. 0.02 mio.