Erfaringsopfølgning på lavenergibyggeri klasse 1 og 2 med 'Fremtidens Parcelhuse' som eksempel

I dette projekt er ni lavenergihuse evalueret for at opsamle erfaringer med deres energimæssige ydeevne og beboernes erfaringer med at bo i husene. Projektet har undersøgt de tekniske forhold omkring bygningernes ydeevne, forbrug af energi og vand samt indeklima. Der er desuden foretaget en spørgeskema- og interviewundersøgelse blandt beboerne. Resultaterne viste, at energiforbruget i gennemsnit lå 30% over niveauet i den oprindelige energiberegning. Beboerne var generelt tilfredse med deres boliger. Nogle fandt det dog svært at regulere husets varmesystem og indeklima og fandt huset for varmt om sommeren.

Projektbeskrivelse
Formål: 'Fremtidens Parcelhuse' i Køge (bilag 1) kendetegnes ved at husene alle skulle opfylde kravene til lavenergibygninger klasse 2, og at flere opfylder kravene til klasse 1, at husene herudover opfylder de øvrige krav til svanemærkede enfamiliehuse, at bebyggelsen omfatter meget forskelligartede enfamiliehuse og rækkehuse, i alt 64 enfamiliehuse og 12 rækkehuse, at projekterende i fuldt omfang er gennemført af typehusfirmaer og andre firmaer, som forestår bygning af enfamiliehuse og rækkehuse, i alt 24 firmaer har medvirket. Projektet 'Fremtidens Parcelhuse' er således en illustration af, hvordan en række firmaer i dag har valgt at bygge, når der stilles krav om, at husene skal opfylde kravene til lavenergibygninger klasse 2, altså til de energikrav, som forventes indeholdt i den næste revision af energibestemmelserne for bygninger. Husene er derfor meget velegnede til belysning af, hvad det er for udfordringer, der knytter sig til den næste revision af energibestemmelserne. Formålet er på denne baggrund primært at indsamle erfaringer til støtte for de planlagte revisioner af energikravene til enfamiliehuse i 2010 og 2015, og evalueringen skal gælde såvel energiberegning, klimaskærm samt varme- og ventilationsanlæg som energimåling, luftskiftemåling og spørgeskemaundersøgelse om indeklima og brugervaner mm. Evalueringen vil således være helhedsorienteret og involvere en bredt sammensat ekspertgruppe. Erfaringerne skal undervejs og efterfølgende formidles og diskuteres med en bredere kreds, ligesom erfaringerne direkte forventes anvendt af SBi til støtte for viderebearbejdningen af Be06 og af byggetekniske anvisninger om klimaskærmens udformning
Resultater

I dette projekt er ni lavenergihuse evalueret for at opsamle erfaringer med deres energimæssige ydeevne og beboernes erfaringer med at bo i husene. Projektet har undersøgt de tekniske forhold omkring bygningernes ydeevne, forbrug af energi og vand samt indeklima. Der er desuden foretaget en spørgeskema- og interviewundersøgelse blandt beboerne. Resultaterne viste, at energiforbruget i gennemsnit lå 30% over niveauet i den oprindelige energiberegning. Beboerne var generelt tilfredse med deres boliger. Nogle fandt det dog svært at regulere husets varmesystem og indeklima og fandt huset for varmt om sommeren. (Energi 11)

Key figures

Periode:
2007 - 2010
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
0,75 mio.
Støttebeløb:
1,16 mio.
Støtteprocent:
61 %
Projektbudget:
1,91 mio.

Kategori

Oprindelig title
Erfaringsopfølgning på lavenergibyggeri klasse 1 og 2 med 'Fremtidens Parcelhuse' som eksempel
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
33033-0088

Deltagere

Det Grønne Hus (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Kontakt

Kontakperson
Kristensen, Lars Energitjenesten
Adresse
Det Grønne Hus
Vestergade 3 C
DK-4600 Køge, Danmark
www.detgroennehus.dk
Kristensen, Lars Energitjenesten, 56676070; 36986135, kontakt@detgroennehus.dk; lk@energitjenesten.dk
Øvr. Partnere: Aalborg Universitet. Statens Byggeforskningsinstitut (SBi); Teknologisk Institut