EUDP 2021-II Varetagelse af opgaver i forbindelse med Danmarks medlemskab af IEA-OES 2022 (som alternate)

Bølgeenergi systemer fanger energi fra havbølger for at producere elektricitet. Bølgeenergiomformere er beregnet til at være modulære og udbygges til multienhed arrays. I dag er der på verdensplan installeret omkring 8 MW i havet af forskellige bølgekraft koncepter for at identificere, hvordan de forskellige designløsninger fungere under alle bølgeforhold selv under storme og undersøge mulighederne for samtidig at levere pålidelig elektricitet til en rimelig pris, der supplerer havvind.

Det internationale samarbejde under OES IEA har til formål at facilitere delingen og formidlingen af resultaterne.

OES blev oprettet lige efter Dansk Bølgeenergi Program 1998-2001 sluttede og Danmark tiltrådte for at viderebringe og dele erfaringer resultater i det internationale samarbejde.

Dette projekt omfatter assistance i 2022 i forbindelse med Danmarks medlemskab af IEA Technology Colla-boration Program for Ocean Energy Systems (OES). OES blev grundlagt i 2001 af Danmark, Storbritannien og Portugal, og i dag er 21 lande samt EU-kommissionen medlemmer af OES. Kim Nielsen, Rambøll, har været dansk suppleant i IEA-OES siden 2001.

Projektbeskrivelse

Ligesom tidligere år omhandler projektet deltagelse i to årlige ExCo møder. Formålet med ExCo-møderne er at udveksle erfaringer om Ocean Energy. At identificere samarbejdsmuligheder og aktiviteter, der hjælper med udvikling og brug af Ocean Energy i det internationale energimiks. Siden Covid er møderne i løbet af 2021 blevet erstattet af onlinemøder og dedikerede webinarer om aktiviteter i bestemte lande eller regioner. På den måde var der fire kortere online EXCO-møder i løbet af 2021. Det er usikkert, hvor hurtigt regelmæssige fysiske møder kan finde sted igen, men antagelsen er:
ExCo Møde 44: Webinar på grund af Covid
ExCo Møde 45: endnu ikke fastlagt
... endnu ikke fastlagt

Deltagelse i oprettelsen af nye bilag (en ny opgave på uddannelsesområdet vil blive drøftet)
Formidling af danske bølgeenergiaktiviteter og syntese til OES årsrapport.
www.ocean-energy-systems.org

Resultater

Assistancen på årsbasis indebærer deltagelse, forberedelse og præsentation af danske interesser i relation til Wave Energy Conversion på de typisk to årlige ExCo-møder. Siden COVID-19 er den nye norm dog et årligt fysisk ExCo-møde, suppleret med flere onlinemøder og også webinarer, der er åbne for et bredere publikum.

Der er i projektperioden formidlet danske bølgeenergiaktiviteter på ExCo-møderne samt lavet et bidrag til OES' årsrapport omkring danske bølgeenergiaktiviteter. Derudover har Rambøll deltaget i skabelsen og udarbejdelsen af nye aktiviteter i forbindelse med Ocean Energy, såsom målestok for teknologivurdering og analyser og prognoser for omkostningerne ved havenergi. Rambøll har således skabt og koordineret Task 10 ”WEC Numerical Modelling and Verification” – som har modtaget støtte via et separat EUDP-projekt.

Key figures

Periode:
2022 - 2023
Bevillingsår:
2021
Egen finansiering:
0,05 mio.
Støttebeløb:
0,09 mio.
Støtteprocent:
58 %
Projektbudget:
0,15 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
134-21031

Deltagere

Rambøll (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Rambøll 0.10 mio. 0.05 mio.

Kontakt

Kontakperson
Kim Nielsen
Adresse

Hannemanns Allé 53,
2300 Copenhagen S
Tlf.: +45 51618441