Forbedret og regulerbar biogasproduktion

Projektet har ydet et væsentligt bidrag til demonstration af teknologi til indfødning af faste biomasser i biogasanlæg til erstatning for organisk industriaffald, som der er stor knaphed på. Herved forøges – boostes – biogasproduktionen.
Projektbeskrivelse

Projektets formål er en praktisk demonstration på eksisterende biogasfællesanlæg af hvordan biogasproduktionen kan øges og reguleres ved hjælp af tilsætninq af fiberfraktion fra separeret husdyrgødning og energiafgrøder, og dermed tilpasses udsving i energibehehovet på dagsbassis og gennem året som helhed. Anvendelsen af forsepareret fiber fraktion og lagerfaste energiafgrøder demonstreres på 4 eksisterende biogasfællesanlæg. Fuldskala demonstrationen understøttes af laboratorie- og pilotskalaforsøg ved forsøgsanlægget i Foulum, med henblik på at afklare grænserne for organisk belastning i bestræbelserne på at regulere produktionen. De indhøstede erfaringer fra demonstrationsaktiviteterne analyseres og perspektiveres for at afklare det økonomiske potentiale for blogasfællesanlæggene generelt ved anvendelse af den pågældende teknologi. Projektets resultater formidles i tæt samarbejde med Foreningen for danske biogasanlæg, der arrangerer forskellige seminarer og arrangementer, hvor netop erfaringsudveksling om nye tiltag er et centralt element. I den forbindelse arrangeres der besøg ved de forskellige demonstrationsanlæg

Resultater

Den generelle udvikling indenfor biogassektoren, og det udbredte behov for at identificere nye biogas-boostere gør, at erfaringerne fra projektet aktuelt bringes i anvendelse på biogasanlæggene i Danmark. De lovende boostere har især vist sig at være dybstrøelse, halm og enggræs og i mindre omfang egentlige energi-afgrøder.

Projektet har også vist, at der er behov for neddeling af de faste biomasser før indfødning i biogasanlægget. Ligeledes kan en række restbiomasser indeholde fremmedlegemer af forskellig art og beskaffenhed, og det er meget vigtigt, at indfødningssystemet kan hånd-tere fremmedlegemer, især når der skal anvendes dybstrøelse.

Århus Universitet har undersøgt mulighederne for at sæson- og døgnregulere biogas-produktionen ved hjælp af alternative faste biomasser. Resultaterne viser, at især sæsonregulering er mulig ved at øge indfødningen af f.eks. dybstrøelse eller andet om vinteren. Ikke alle faste biomasser er dog lige velegnede. Døgnregulering, eller produktion ”on-demand”, er også mulig, men det kræver mere letomsættelige biomasser som f.eks. majsensilage eller roer.

Key figures

Periode:
2010 - 2014
Bevillingsår:
2009
Egen finansiering:
4,21 mio.
Støttebeløb:
4,40 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
8,81 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
64009-0203

Dokumenter

Deltagere

Københavns Universitet (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Københavns Universitet 0.66 mio. 0.22 mio.
Aarhus Universitet 0.64 mio. 0.19 mio.
LINKOGAS A.M.B.A. 1.03 mio. 1.27 mio.
Baanlev Biogas 1.03 mio. 1.27 mio.
DEN SELVEJENDE INSTITUTION V. HJERMITSLEV ENERGISELSKAB
VEGGER ENERGISELSKAB. ERHVERVSDRIVENDE FOND 1.03 mio. 1.27 mio.

Kontakt

Kontakperson
Hjort-Gregersen, Kurt
Adresse

Københavns Universitet. Fødevareøkonomisk Institut. Afdelingen for Produktion og Teknologi
Rolighedsvej 25
DK-1958 Frederiksberg C
www.foi.life.ku.dk
Hjort-Gregersen, Kurt , 35336800, foi@foi.dk
Øvr. Partnere: Aarhus Universitet. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet; Baanlev Biogas A/S; Linkogas Amba; Vester Hjermitslev Energiselskab; Vegger Energiselskab