Green Flex – Mobilisering af driftsflexibilitet i grøn energiproduktion

Formålet med projekt Green Flex er at udvikle og demonstrere er software værktøj, FlexIQ, som kan støtte økonomisk optimal driftsplanlægning og styring af grøn energiproduktion, så der kan tilbydes øget fleksibilitet til varme- og elmarkederne. Værktøjet vil lukke hullet mellem markedsbehovene og det uudnyttede potentiale i eksisterende anlæg.

Formålet med projektet var at demonstrere en forbedring af energieffektiviteten for varmepumper med op til 50 % ved hjælp af en ny teknologi, hvor varmepumperne anvendes sammen med en optimal brug af lagerbeholdere som derved vil reducere gennemsnitstemperaturen i varmepumpen. Tilbagebetalingstiden for merinvesteringen forventes at være under 3 år.
Projektbeskrivelse

Projekt Green Flex vil udvikle og demonstrere en pilot version af et modelbaseret værktøj, kaldet FlexIQ, hos Sønderborg Fjernvarme. FlexIQ vil understøtte en samlet optimering af den daglige drift ved simulering af nøgletal og besvare spørgsmål som: - Hvor meget driftsfleksibilitet kan vi i morgen tilbyde eksempelvis systemydelsesmarkedet? - Hvordan udvides driftsfleksibiliteten når fjernvarmens fleksibilitet inddrages? - Hvordan og hvorfor påvirkes brændselsomkostningerne ved øget fleksibilitet? - Hvordan ændres anlæggets miljøpåvirkning? - Hvordan påvirkes vedligeholdes omkostningerne i form af slid og levetidsforbrug? - Hvilke fejltilstande eller performance-reduktioner kan inddrages? FlexIQ anvendes af forskellige typer abonnenter, som alle søger en mere optimal drift: - En driftsmester, som overvåger og justerer mhp. Effektiv, sikker og optimal drift - En lastplanlægning, som udføres manuelt eller assisteret af et planlægningsværktøj - Et kontrolanlæg, som optimerer sætpunkter for delanlæg og delsystemer - En opfølgning og rapportering af produktionsregnskab Slutproduktet vil indeholde adskillige værdibidrag for brugerne i form af optimeret markedsbud, minimerede drifts-og vedligeholdelses omkostninger. Den forventede tilbagebetalingstid for slutproduktet er mindre end et år. Markedspotentialet indenfor dansk kraftvarmeproduktion og indenfor udenlandske og relaterede industrier er blevet estimeret. Desuden vil potentialet øges i takt med udbredelse af multiprodukt anlæg, som udover el og fjernvarme producer biobrændsel, brint, fjernkøling, mv.

Resultater

Projektet har fokuseret på udvikling af en platform til støtte for den daglige drift under variable markedsforhold (el, fjernvarme, brændsler m.v.).

De overordnede resultater kan sammenfattes i flg. punkter:

  • Der er udviklet en FlexIQ arkitektur, som understøtter skalerbarheden. Arkitekturen er både testet gennem modelsimuleringer og i praksis på to fjernvarmeværker i Sønderborg og Randers
  • Der er udviklet en steady-state simuleringsmetode, som er baseret på en model af fysiske komponenter, optimeret parameterisering og målte data
  • En ny dynamisk modelleringsmetode til håndtering af komplekse systemer. Metoden er testet på en absorptionsvarmepumpe i Sønderborg. Dokumenteret i flere videnskabelige artikler.
  • Der er udviklet en metode til benchmarking af forskellige driftsstrategier baseret på on-line målinger og forretningslogik. Metoden er afprøvet i Sønderborg og Randers
  • Der er udviklet en optimeringsmetode baseret på genetiske algoritmer. Metoden er testet og resultaterne er publiceret
  • Der er udviklet et koncept for et forretningslag, som inkluderer en kontrolfunktion for datastrømme og forretningslogik
  • En abonnementsløsning er udviklet i Sønderborg og afprøvet i Randers

Projektets resultater har medvirket til, at det første FlexIQ system er blevet leveret til Verdo i Randers på kommercielle vilkår.

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
1,48 mio.
Støttebeløb:
5,41 mio.
Støtteprocent:
78 %
Projektbudget:
6,89 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64013-0133

Deltagere

Added Values (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Added Values 3.08 mio. 0.84 mio.
SØNDERBORG FJERNVARME AMBA 0.26 mio. 0.14 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.69 mio. 0.28 mio.
EMD INTERNATIONAL A/S 0.37 mio. 0.22 mio.