Grønne syntetiske brændstoffer

Projektet har valideret teknologiske koncepter for en dansk produktion af grønne syntetiske brændstoffer, der kan anvendes i brændselsceller. Det mest favorable blev vurderet til at være metanol/DME-syntese baseret på elektrolyse samt gasificering af træ.

Projektbeskrivelse
Projektet har til formål at udvælge og validere teknologiske koncepter for etablering af dansk produktion af grønne syntetiske brændstoffer for anvendelse af brændselsceller. I projektet bliver to koncepter udvalgt for nærmere undersøgelse. Disse er: KONCEPT 1 - metanol/DME syntese baseret på elektkrolyse samt gasificering af træ; KONCEPT 2 - metanol/DME syntese baseret på biogas lagret sammen med naturgas. Koncept 1 er fundet at være det mest favorable og er blevet analyseret for teknisk gennemførlighed. Projektgruppen besluttede at fokusere på store produktionsanlæg. Koncept 1 indebærer derfor fødning af anlægget med 1000 tons træ per dag. SOEC elektrolyseanlægget er dimensioneret efter behovet for brint til stykometrisk balancering af metanol syntese reaktionen. Dette indebærer behov for installation af 141 MW SOEC elektrolyse. Dette resulterer i produktion af 1.050 tons metanol dagligt. Sammenlignet med et traditionelt anlæg for produktion af metanol med gasifikation af biomasse uden anvendelse af elktrolyse, bliver metanolproduktionen forøget fra en virkningsgrad på 59% til 71%. Produktionsprisen for metanol er fundet til 120 USD/tønde ekvivalent olie, hvilket er tæt på den nuværende oliepris
Resultater

Projektets formål har været at udvælge og validere teknologiske koncepter for etablering af dansk produktion af grønne syntetiske brændstoffer for anvendelse i brændselsceller. Koncepterne er vurderet udfra et teknisk-økonomisk perspektiv, som har inkluderet massebalancer, samt investerings- og driftsøkonomi. I projektet blev to koncepter udvalgt for nærmere undersøgelse. Disse var:

  • KONCEPT 1 - metanol/DME syntese baseret på elektrolyse samt gasificering af træ;
  • KONCEPT 2 - metanol/DME syntese baseret på biogas lagret sammen med naturgas.

Koncept 1 er fundet at være det mest favorable og er blevet analyseret for teknisk gennemførlighed. Projektgruppen besluttede at fokusere på store produktionsanlæg. Koncept 1 indebærer derfor fødning af anlægget med 1000 tons træ per dag. SOEC elektrolyseanlægget er dimensioneret efter behovet for brint til støkiometrisk balancering af metanol syntese reaktionen. Dette indebærer behov for installation af 141 MW SOEC elektrolyse. Dette resulterer i produktion af 1.050 tons metanol dagligt. Sammenlignet med et traditionelt anlæg for produktion af metanol med gasifikation af biomasse uden anvendelse af elektrolyse, bliver metanolproduktionen forøget fra en virkningsgrad på 59% til 71%. Produktionsprisen for metanol er fundet til 120 USD/tønde ækvivalent olie, hvilket er tæt på den nuværende oliepris.

Key figures

Periode:
2010 - 2011
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
0,79 mio.
Støttebeløb:
0,63 mio.
Støtteprocent:
44 %
Projektbudget:
1,42 mio.

Kategori

Oprindelig title
Syntetiske brændstoffer til brint og brændselsceller
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Projekttype
Analyse
Journalnummer
64010-0011

Dokumenter

Deltagere

Partnerskab for Brint og Brændsels celler (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Partnerskab for Brint og Brændsels celler 0.04 mio. 0.04 mio.
Ballard Europe 0.03 mio. 0.04 mio.
Ørsted A/S 0.06 mio. 0.05 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.03 mio. 0.01 mio.
IRD Fuel Cells A/S 0.15 mio. 0.05 mio.
Lithium Balance A/S 0.04 mio. 0.02 mio.
OK A.M.B.A. 0.19 mio. 0.04 mio.
SERENERGY A/S 0.08 mio. 0.10 mio.
SOLUM GRUPPEN A/S 0.04 mio.
Teknologisk Institut 0.29 mio.
HALDOR TOPSØE A/S 0.11 mio.

Kontakt

Kontakperson
Mortensgaard, Aksel
Adresse
Partnerskabet for brint og brændselsceller
Sundkrogskaj 20
DK-2100 København Ø
Mortensgaard, Aksel , 39202003, akmo@hydrogennet.dk
Øvr. Partnere: DONG Energy Power A/S; Topsoe Fuel Cell A/S; Dantherm Power A/S; SerEnergy A/S; Danmarks Tekniske Universitet. Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi (Risø DTU). Afdelingen for Materialeforskning; OK a.m.b.a.; IRD Fuel Cells A/S; Lithium Balance; Solum gruppen A/S; Teknologisk Institut