IEA task 30 Offshore Code Comparison Collaboration, Continued med Correlation

Department of Wind Energy

Formålet med dette projekt er at forbedre pålideligheden af eksisterende aero-hydro-servo-elastiske simuleringskoder for offshore vindmøller og deres funderinger. Dette opnår gennem benchmark simuleringer af vigtige lasttilfælde sammenholdt med målinger fra både model forsøg samt fuldskala målinger.

Projektbeskrivelse
Projektet sikre dansk deltageæse i projektet under det Internationale Energi Agentur task 30 ved navn "Offshore Code Comparison Collaboration, Continued with Correlation". Formålet er at skabe et forum hvori ny udviklede aero-hydro-servo-elastiske koder kan blive banchmarket. To andre projekter har tidligere været gennemført under henholdvis IEA task 23 og 30. I disse projekter blev aeroelastiske simuleringer sammenlignet for offshore vindmøller under forhold med stigende kompleksitet. Dette har været en meget effektiv og givende proces, der har sikret at evt. fejl i koderne er fundet på et tidligt stadie og generelt usikre områder er blevet belyst. En vigtig motivation for deltagelsen er, at der er en stor deltagelse af både kode udviklere samt slutbrugere, og at forbedringerne af koderne bliver direkte inkluderet i simuleringsvørktøjerne, der bliver anvendt af industrien. Det er et projekt der har en høj international eksponering og en direkte effekt for den danske vindmølleindustri. Det unikke ved dette projekt er at benchmark simuleringerne vil blive sammenholdt med eksperimentelle måledata fra både model forsøg samt fuldskalamålinger. Dette ændrer projektets karakter fra et vertifikations projekt til et validerings projekt. Dette er en betydelig udvidelse sammenlignet med de tidligere projekter og har været efterlyst generelt blandt industru og deltagere. 
Resultater

Hovedformålet i OC5 projektet var at øge nøjagtigheden af eksisterende aero-hydro-elastiske beregningskoder gennem sammenligning med numeriske resultater og målinger. Projektet er gennemført som planlagt bortset fra mindre forsinkelser i forbindelse med datadeling fra Alpha Ventus vindfarmen.

De udførte valideringer viser, at de udviklede modeller på DTU og DHI er i stand til at forudsige den strukturelle dynamiske respons med god nøjagtighed. Sammenligningerne har ydermere gjort det muligt at identificere de områder, der kræver ydereligere forbedringer. Indsatsen har været vigtig i forhold til at sikre at HAWC2er et brugbart og nøjagtigt værktøj til at bestemme laster og global respons for offshore vindsystemer.

Key figures

Periode:
2014 - 2018
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
0,52 mio.
Støttebeløb:
1,31 mio.
Støtteprocent:
72 %
Projektbudget:
1,83 mio.

Kategori

Oprindelig title
IEA task 30 Offshore Code Comparison Collaboration, Continued med Correlation
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Projekttype
IEA
Journalnummer
64014-0587

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.16 mio. 0.29 mio.
DHI 0.15 mio. 0.22 mio.

Kontakt

Kontakperson
Henrik Kofoed-Hansen
Adresse
Frederiksborgvej 399,
DTU Risoe campus,
4000 Roskilde, 
Denmark
Tlf.: +45 2133 1961
Telefax: +45 4677 5960,
Email
tkim@dtu.dk