IEA WIND Task 42 - Evaluering af livstidsforlængelse

Projektet muliggøre dansk deltagelse i IEA Wind Task 42 Wind Turbine Lifetime Extension Assessment. Danske universiteter og kommercielle tjenesteudbydere er medlemmer af opgaven og vil have indflydelse på beslutningerne, der er taget i opgaven især mod standardisering af levetidsforlængelse. Deltagerne vil støtte arbejdet i IEA Wind-opgaven og bidrage til IEC standards om forlængelse af levetid, som i øjeblikket er under udvikling, producerer rapporter og datasætsamlinger for at verificere procedurer for forlængelse af levetid og reducere dens risiko. Den formidling, som IEA Wind-opgaven letter, vil bidrage til reducere energiomkostninger for den danske vindenergisektor gennem robust styring af livstidscenarier for vindmølleparker.

Formålet med IEA Wind TCP Task 42 Wind Turbine Lifetime Extension var at undersøge og etablere metoder til at understøtte beslutningen om levetidsforlængelse af vindmøller i drift, når de bliver ældre end designlevetiden. Dette er gjort ved at DTU, Aalborg Universitet og EMD A/S har koordineret og bidraget til WIND TCP Task 42-samarbejdet i det International Energy Agency (IEA).

Projektbeskrivelse

Målene for dette EUDP-projekt er knyttet til IEA WIND Task 42 Lifetime Extension Assessment med hensyn til alle dets mål. Work Packages (WP) og leverancer. Målene med IEA's vindopgave om forlængelse af vindmøllens levetid er at koordinere internationale forskningsaktiviteter hen imod vurderingen af den resterende driftstid for vindmøller, der nærmer sig slutningen af deres certificerede designlevetid og identificering af strategier til forlængelse af brugstiden. Dette vil blive gjort gennem forskningsaktiviteter til bestemmelse af sandsynligheden for svigt i forksellige vindmøllekomponenter ved fortsat drift opdatering af det statistiske grundlag ved hjælp af tilgængelig information fra drift og målinger indtil tidspunktet for beslutningen om forlængelse af levetid, undersøgelse af procedurer, der demonstrerer gennemførligheden for forlængelse af liv, kravene til vedligeholdelse og at anbefale fund til internatioanle standarder og regulerende organer. Formålet med dette EUDP-forslag er at koordinere den danske indflydelse på IEA WIND-opgavesamarbejdet, både bringe dne lange erfaring fra danske partnere i spil og at arbejde med de andre rundt om i verden. Partnerne i denne opgave har betydelig erfaring med ovenstående emner og har også analyseret målinger fra mange kommercielle vindmølleparker.  

Resultater

Fokus har været på inspektion af de lastbærende komponenter i vindmøller i drift, samt datadrevet støtte til estimering af allerede brugt levetid, hvorved den resterende brugbare levetid kan estimeres i forbindelse med designlevetiden på henholdsvis 20 år og 25 år for on- og off-shore vindmøller, som specificeret i IEC 61400-1 og -3 designstandarderne. Endeligt er der givet anbefalinger til standarden for levetidsforlængelse til relevante arbejdsudvalg.

Danske vindmøllefabrikanter benytter internationale standarder, som IEC 61400-1 og IEC 61400-3, for design af vindmøller med en vis specificeret levetid på 20 år og 25 år for land- og havvindmøller. I en dansk kontekst er det blevet undersøgt, hvor hurtigt danske vindmøller fjernes fra en installationsårgang, når de bliver ældre end designlevetiden. Det viser sig, at alderen for de danske vindmøller var 29 år og 33 år i 2022, da henholdsvis 50 % og 90 % af en installationsårgang var fjernet. Dette betyder, at størstedelen af de danske vindmøller bliver levetidsforlænget ved ”fortsat drift”, når deres alder passerer designlevetiden, fordi de kun skal opfylde et årligt eftersyn af de strukturelle dele. I international sammenhæng arbejdes der på en standard for levetidsforlængelse af vindmøller, og balancen mellem prisen for tekniske estimater for den tilbageværende levetid og de mulige indtægter for en vindmøllefarm skal etableres for at undgå et krav om teknisk dokumentation vil belaste økonomien af vindmøllen så meget, at vindmøllen nedtages. De internationale krav kan få store konsekvenser for danske vindmøller, og dansk deltagelse i IEA task 42 Lifetime extension er vigtig.

Resultaterne findes her: https://ieawind.org/task42/t42-publications/

Key figures

Periode:
2020 - 2023
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
0,47 mio.
Støttebeløb:
0,93 mio.
Støtteprocent:
66 %
Projektbudget:
1,41 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64019-0561

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.28 mio. 0.12 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.40 mio. 0.17 mio.
EMD INTERNATIONAL A/S 0.26 mio. 0.17 mio.

Kontakt

Kontakperson
Anand Natarajan
Adresse

Frederiksborgvej 399
Bld. 115
4000 Roskilde

Tlf.: 46775001

Email
anat@dtu.dk