Lokale varmekoncepter til el-balancering

Det overordnede formål med projektet er at evaluere og optimere synergien mellem elsystemet og fjernvarmesystemer med fokus på energi (el og varme) balanceringsydelserne i forbindelse med øget byfortætning og udvidelse af forsyningsområder. Danske energistrategier på RE (Renewable Energy) integration og fjernvarme vil blive fremmet gennem dette.

Projektbeskrivelse

Projektet vil mobilisere lokale ressourcer og teknologier i fjernvarmesystemer til balancering af elsystemet. Fremgangsmåden i projektet er ny, idet den er baseret på en mere integreret og detaljeret tilgang end tidligere set. Den nye metode vil øge det tilgængelige elbalanceringsvolumen som kan tilgås fra fjernvarmesystemet og samtidig vil de nødvendige investeringer reduceres. Projektet vil udvikle og demonstrere den nye design metode, kvantificere det økonomiske potentiale og demonstrere implementerbarheden i laboratorie.

Projektets hoved fokus er at optimere synergien mellem elsystemet og fjernvarmesystemet i byområder. Elsystemet vil opnå forbedrede muligheder for at balancere produktion og forbrug, og dermed opnå forbedrede muligheder for integration af vedvarende energi og opnå øget forsyningssikkerhed. Fjernvarmesystemerne vil opnå forbedrede muligheder for grøn forsyning og reducerede investeringsomkostninger

Resultater

Det overordnede formål med projektet har været at evaluere og optimere synergierne mellem el- og fjernvarmesystemer med fokus på energi (el og varme) balancerende ydelser i nye byfortætnings- og udvidelsesprojekter. Danske energistrategier og integrering af vedvarende energi fremmes af dette projekt. Projektet har vist, at potentialet i at etablere lokale varmeforsyningskoncepter er stort og at varmepumper er særdeles konkurrencedygtige – specielt i kombination med elkedler. Ved dynamisk modellering af varmepumpesystemer og udførelse af en realtidslaboratoriedemonstration kan det konkluderes, at det er teknisk muligt og potentielt meget rentabelt for varmepumper, i kombination med elkedler, at deltage i markederne for systemydelser. Termisk demand response ser lovende ud, men konkurrencen fra kollektive anlæg er hård. Derudover har projektet vist, at der set i lyset af den øgede kompleksitet i energisystemet er et stort potentiale i at anvende mere avancerede modelbaserede metoder allerede i designfasen. Dette stiller følgelig også øgede krav til de modelbaserede værktøjer, som skal bruges til at optimere de nye anlæg isoleret set, men også samtidig tage hensyn til, at integration med det eksisterende fjernvarmesystem og med elsystemet skal optimeres.
Projektets konklusion er, at der på den ene side er et stort behov for at gå i væsentlig mere i dybden i designfasen, men også at det ikke er realistisk med et samlet generisk værktøj, som kan dække alle problemstillinger. Årsagen er, at forsyningscasene er alt for diversificerede, og derfor bør analyser og optimering i stedet baseres på et tilpasset set-up af forskellige værktøjer.

Key figures

Periode:
2017 - 2020
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
2,83 mio.
Støttebeløb:
9,55 mio.
Støtteprocent:
77 %
Projektbudget:
12,39 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64017-0030

Dokumenter

Deltagere

Added Values (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Added Values 2.40 mio. 1.03 mio.
Aarhus Universitet 1.89 mio. 0.21 mio.
Institut for Energiteknik-AAU 3.15 mio. 0.35 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.77 mio. 0.20 mio.
AffaldVarme Aarhus 0.09 mio. 0.34 mio.
TREFOR El-net 0.13 mio. 0.52 mio.
Dansk Fjernvarme 0.13 mio. 0.19 mio.

Kontakt

Kontakperson
Tommy Mølbak
Adresse

Lysholt Allé 10.

7100 Vejle