Metoder til effektiv udnyttelse af værksinterne varmekilder med varmepumper

Projektet har til formål at oplyse om samt eksemplificere værksinterne varmekilder til varmepumpedrift og dertilhørende fordele og ulemper. Målgruppen er fjernvarmeværker, rådgivere og energiplanlæggere i den danske fjernvarmebranche. Endvidere udvikles en metode til beregning af varmepumper, der udnytter værksinterne kilder, let kan vurderes.

Projektbeskrivelse

Projektet har til formål at oplyse om samt eksemplificere værksinterne varmekilder til varmepumpedrift og dertilhørende fordele og ulemper. Målgruppen er fjernvarmeværker, rådgivere og energiplanlæggere i den danske fjernvarmebranche. Endvidere har projektet til formål at udvikle en metode og et beregningsværktøj til energyPRO, hvormed integration af varmepumper, der udnytter værksinterne kilder, let kan vurderes.

Resultater

I dette projekt er energyPRO udviklet til at modellere energisystemer, hvor varmt vand samtidigt produceres og forbruges ved forskellige temperaturer. Dette muliggør modellering af varmelagre med flere temperaturlag samt modellering af varmepumper, der anvender værksinterne varmekilder. Ved hjælp af en implementeret MILP-metode (mixed-integer linear programming) er energyPRO blevet i stand til at finde den optimale drift af sådan et energisystem. Det selskabsøkonomiske potentiale ved drift af en varmepumpe med værksinterne varmekilder er undersøgt på et typisk fjernvarmeværk i kombination med henholdsvis en fliskedel og et solvarmeanlæg. Resultaterne af analysen viser, at drift af varmepumpen med værksinterne varmekilder kan reducere driftsomkostningerne for fjernvarmeværket. Den største synergi er at finde i forbindelse med et solvarmeanlæg, hvor køleeffekten fra varmepumpen kan forøge solvarmeanlæggets produktion fra 22 % til 30 % af den årlige varmeproduktion. Den koldere indløbstemperatur og kolde udløbstemperatur i solvarmeanlægget muliggør desuden varmeproduktion på selv kolde vinterdage, hvor solvarmeanlægget normalt er ude af drift. Der er foretaget en række følsomhedsanalyser, der viser, at investeringen, der muliggør drift med værksinterne varmekilder, er en robust investering både i kombination med en fliskedel og et solvarmeanlæg. Potentialet falder dog markant for fjernvarmesystemer med fremløbs- og returtemperaturer lavere end 80/40°C. Reduktionen i omkostningerne leder i det bedste tilfælde til en 160 kr./år lavere varmeomkostning for en t

Key figures

Periode:
2019 - 2020
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
1,01 mio.
Støttebeløb:
1,30 mio.
Støtteprocent:
56 %
Projektbudget:
2,31 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64018-0597

Deltagere

EMD INTERNATIONAL A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
EMD INTERNATIONAL A/S 0.30 mio. 0.20 mio.
Dansk Fjernvarme 0.28 mio. 0.28 mio.
DANSK GASTEKNISK CENTER A/S 0.32 mio. 0.48 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.38 mio. 0.04 mio.

Kontakt

Kontakperson
Anders N. Andersen
Adresse

Niels Jernes Vej 10

9220 Aalborg Ø

9635 4444

Email
emd@emd.dk