Omkostninger ved vindkraft

Wind Task 26 har til formål at analysere omkostningerne ved vindkraft for land- og havvindmøller på det internationale marked, belyse omkostningsforskelle og variationer mellem markederne, identificere fremtidige omkostningstendenser og drivkræfter samt belyse værdien af vindkraft i elsystemet. Dette vil ske gennem internationalt samarbejde.

Gennem IEA Wind Task 26 samles og analyseres beregninger og estimater af tidligere, nuværende og fremtidige omkostninger ved vindenergi. Målet er at opnå viden og give mulighed for at kunne sammenligne vindenergi med elsektorens øvrige produktionsmetoder ved hjælp af transparente og ensartede analysemetoder.
Projektbeskrivelse
Udbygning af vindkraft er en hjørnesten i dansk energipolitik. Forbedret viden om omkostninger, omkostningsfaktorer og tekniske fremskridt i forbindelse med udbygning af vindkraft spiller en vigtig rolle i energiplanlægning, udvikling af tarifstrukturer og mere præcise vurderinger af de omkostninger, der er forbundet med udnyttelsen af vindkraft. Teknologisk udvikling har haft en stor indflydelse på omkostningerne ved vindkraft i de senere år. Indførelsen af fx højere tårne og større vinger har forbedret vindmøllers ydeevner. Dermed har prisen på vindkraft fra landmøller været relativt konstant trods stigningen i kapitalomkostningerne i det sidste årti. Prisen på vindkraft fra landmøller vurderes igen at være faldende i takt med faldende vindmøllepriser og forventes at nå et historisk lavt niveau i den nærmeste fremtid. Fortsatte omkostningsbesparelser gennem tekniske fremskridt forventes frem mod 2030. Det forventede fald i kapitalomkostninger for havvindmøller har ikke fundet sted i forbindelse med udbygningen til havs, eller i takt med faldende vindmøllepriser. Der er udsigten til, at omkostninger kunne falde i de kommende år på grund af "evolutionære" omkostningsreduktioner (teorien om lærekurver) og "revolutionære" omkostningsreduktioner, som følge af nye, mere effektive teknologier. Andre faktorer såsom høje risikopræmier og begrænset konkurrencepres kunne betyde, at reduktioner i omkostninger ikke nødvendigvis afspejles i energiprisen fra havmøller. Forventninger til størrelsen af omkostningsreduktionerne for vindmølleteknologier varierer meget . I sidste ende bestemmes de af en række tekniske og ikketekniske variable. Seneste udvikling i kapitalomkostninger og ydeevne understreger at en afvejning af begge parametre bør indgå når omkostningerne til vindkraft vurderes. Dette gælder især i forhold til metoder anvendt til at vurdere de fremtidige omkostninger. Det primære formål med IEA Wind Task 26 er at analysere omkostningerne ved vindkraft med henblik på at forstå fortiden, nutiden og forudse fremtidige tendenser, samt at sammenligne vindteknologi med andre produktionsteknologier. Wind Task 26 blev stiftet i 2008 af Danmark og seks andre IEA medlemslande. Ea Energianalyse og DTU Vindenergi repræsenterede Danmark på Wind Task 26 i denne periode. I maj 2012 blev Task 26 forlænget med yderligere tre år med et mandat til at analysere følgende tre emner: i. opdatere analyser af omkostninger ved landmøller, drivkræfter for teknologiudvikling samt prisforskellene blandt de deltagende lande ii. vurdere omkostningerne ved energi fra havvindmøller og identificere de vigtigste omkostningsfaktorer i hvert deltagerland iii. udforske metoder og deres anvendelsesmuligheder for at forstå vindenergiens fremtidige omkostninger og værdien af vindenergi i fremtidens elsystemer. Der søges hermed midler til at støtte videre dansk deltagelse i Wind Task 26. For en mere detaljeret beskrivelse af indholdet Task 26 henvises til bilaget vedlagt denne ansøgning.
Resultater

Igennem IEA Wind Task 26 er følgende opnået:

  • Øget internationalt samarbejde og koordinering inden for analyse af vindenergis omkostninger

  • Opdateret data, analyse og viden om omkostninger ved at producere el fra vindmøller på land, herunder tendenser og sammenligninger mellem landende.

  • Identifikation af de primære faktorer for omkostninger ved produktion af el fra havvindmøller, og dermed variationerne af disse omkostninger mellem de deltagende lande.

  • Udarbejdelse af sammenfattende artikler og publikationer samt et yderligere analysearbejde udført for at forstå tendenser for energis omkostninger.

  • Afholdte workshops med eksperter om metoder til at validere energi og metoder til at evaluere historiske og fremtidige teknologiske omkostningstendenser.

Key figures

Periode:
2012 - 2016
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,36 mio.
Støttebeløb:
0,90 mio.
Støtteprocent:
71 %
Projektbudget:
1,26 mio.

Kategori

Oprindelig title
Deltagelse i IEA Wind Task 26: Omkostninger ved vindkraft - fase 2
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64012-0246

Dokumenter

Deltagere

EA ENERGIANALYSE A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
J Lemming Rådgivning 0.08 mio. 0.01 mio.
EA ENERGIANALYSE A/S 0.81 mio. 0.35 mio.