Robot til reparation af havvindmøller

Demonstrere service af vinger på havvindmøller med en robot.

Formålet med projektet var at udvikle en robot, der kan reparere forkanter på vindmøller. Robotløsningen minimerer omkostninger ved vedligehold og reparation af vindmøllevinger, idet den reducerer nedetid for møllerne, betyder færre folk involveret samt erstatter den nuværende mest anvendte arbejdsmetode, hvor rebteknikkerer arbejder hængende i reb fra toppen af vindmøllen. Succeskriteriet for projektet, var at demonstrere og bevise for vindindustrien, at robotten kan leve op til deres krav om større sikkerhed og mere effektive reparationsprocesser

Projektbeskrivelse

Vindmøller laver en stadig større andel af Danmarks elektricitetsproduktion men omkostningerne til service og møllevingerne har været underprioriteret. Selve møller har en levetid på 20-25 år men forkanten på vindmøllevingen bliver slidt i løbet af nogle få år.

I dag udføres servicen af møllevingerne af rebteknikere der hænger i reb oppe fra toppen af vindmøllen. Denne metode er dyr og har et uacceptabelt arbejdsmiljø hvis der findes alternativer. Rope Robotics har udviklet og patenteret verdens første/eneste robot der kan vedligeholde vindmøllevinger uden teknikere der hænger i reb med tilhørende arbejdsmiljøproblemer. Robotten virker i dag på landvindmøller og formålet med EUDP-projektet er at demonstrere robotten på havvindmøller.

Resultater

Robotten er i projektet blevet testet i forskellige vindmølleparker i samarbejde med Siemens Gamesa (SGRE). Gennem projektet har Rope Robotics færdigudviklet og implementeret optimeringer af robotten og reparationsmetode til et stadie, der gør robotten klar til kommercialisering. Dette indebærer også et veludviklet, komplet og gennemtestet operationelt set-up. Projektets hovedresultater har været at udvikle og implementere ændringer til et dynamisk bevægelseskoncept samt de robotværktøjer, der anvendes i reparationsprocessen. Værktøjerne udgør slibning, rengøring og pålægning af forkantsbeskyttelsesmateriale. Materialet er kvalificeret i løbet af projektet, og SGRE har ligeledes gennemtestet det. Projektet har medvirket til en øget kvalitet samt minimering af processteps. Helt konkret har projektet gjort det muligt at reducere reparationstiden til syv timer per vinge til gavn for fremtidig vindenergi, samt øget effektiviteten af robotreparationsløsningen med næsten 75 %.

Key figures

Periode:
2019 - 2022
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
12,36 mio.
Støttebeløb:
16,00 mio.
Støtteprocent:
43 %
Projektbudget:
37,33 mio.

Kategori

Oprindelig title
Robot til reparation af havvindmøller
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64018-0557

Deltagere

Rope Robotics ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Rope Robotics ApS 14.14 mio. 9.43 mio.
Siemens Gamesa Renewable Energy A/S 1.96 mio. 2.94 mio.

Kontakt

Kontakperson
Hans Laurberg
Adresse

Lokesvej 4
8230 Åbyhøj
Tlf.: 22426740