Sensorpower – Masteintegrerbar bifaciel PV-energikoncentrator

Projektet har til formål at udvikle et stand alone solcelle-reflektortårn, hvor en reflektor øger lysindfaldet på et lodretstående bifacielt solcellepanel. Tårnet skal strømforsyne måleudstyr til trafik og gaslinj er, hvor data sendes trådløst via egnede teknologier. Tårnet erstatter dyr kabellægning i jorden eller hyppige batteriskift.

Projektbeskrivelse
Projektet har til formål at udvikle et stand-alone solcelledrevet sensortårn i form af en instrumentsøjle, der kan sende trådløst data via lokale, mobile og satellitbaserede netværk. Systemet giver mange nye muligheder. Instrumentsøjlen kan f.eks. installeres langs hovedvejen for at overvåge trafikken og føde data herfra til et lyssignal længere fremme, så reguleringen heraf
skaber mest mulig kontinuerligt trafik. Dermed kan de store maengder Co2 udledning, der er forbundet med røde trafiklys, reduceres betragteligt. I projektet udvikles en ”Plug and Play” instrumentsøjle, der forsyner især måleinstrumenter til trafikovervågning men bestemt ikke begrænset hertil. Solcelledelen vil bestå af et lodret monteret bifacielt panel, som er øst/vestvendt. Til installationer på den nordlige halvkugle vil en reflektor med en sydvendt åbning dirigere og koncentrere sollyset ind på panelet, og på den sydlige halvkugle vil åbningen pege mod nord. Selvom de bifacielle solceller er ca. 30 % dyrere end almindelige solceller, overgår energihøsten fra bifacielle solceller væsentligt de almindelige - isaer når der tilføjes en reflektor og derfor opnås et omkostningseffektivt selvrensende energisystem. Instrumentsøjlen vil understøtte trådløs kommunikation baseret på kendte teknologier såsom mobile netværk, lokale netværk og satellitbaserede netværk, hvilket muliggør trådløs datatransmission overalt også på meget øde steder.

 
Resultater

Formålet med projektet har været at udvikle en soldrevet sensormast til strømforsyning og dataopsamling, der gør det muligt at sende målt data fra diverse sensorer op i skyen via forskellige kommunikationsplatforme. Enheder som denne er særligt egnede i f.eks. fjerntliggende områder, hvor kabling ikke er mulig, og målebaseret fjernovervågning af en slags er påkrævet. For at forbedre vinterpræstationen blev der udviklet et bifacialt solpanel med en reflektor.

  • Projektet har i løbet af projektperioden opnået:
  • En optisk model til beregning af reflektorernes ydeevne
  • En grundig analyse af kommunikationsstandarder, der indgår i implementeringen af god kommunikationsmetode
  • Prototyper af underdele
  • 0-serie funktionsmodel der er felttestet
  • Et levende laboratorium til test af produkt integrerede solcelleprodukter (PIPV) indeholdende kommunikationsteknologier.

Alle resultater kan bruges til fremtidigt arbejde. 0-serien og opnåede resultater baseret herpå kan bruges af SolarLab til at videreudvikle og markedsføre konceptet. Det levende laboratorium etableret på DTU fotonik vil give et unikt teststed for feltprøvning af PIPV-produkt med kommunikation integreret (IoT) til dansk industri og fremtidige udviklingsprojekter hos DTU Fotonik.

Key figures

Periode:
2015 - 2017
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
2,17 mio.
Støttebeløb:
3,00 mio.
Støtteprocent:
58 %
Projektbudget:
5,16 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64014-0508

Dokumenter

Deltagere

SolarLab.dk (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
SolarLab.dk 1.34 mio. 1.34 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.19 mio. 0.13 mio.
AKJ INVENTIONS ApS 0.47 mio. 0.70 mio.