The Energy Collective

I lighed med udviklingen af det danske elsystem til et decentraliseret set-up, foreslår og analyserer projektet Energy Collective nye typer elmarkeder med elforbrugeren i centrum, der giver mulighed for at producere, handle og forbruge el lokalt.

Projektbeskrivelse

Samfundets forståelse af energiproduktion og -forbrug udvikler sig hastigt. Den omfattende udbygning med vedvarende energi og stigningen i antallet af proaktive energiforbrugere, de såkaldte “prosumers”, i form af fx husholdninger med solceller og lagringsmuligheder (batterier, varmepumper og elbiler) udfordrer den hidtidige praksis i elsektoren. Denne har udviklet sig fra en integreret hierarkisk struktur til en mere dereguleret model, som stadig ikke har kunnet følge helt med den samlede økonomis løbende omstilling til mere åbne strukturer. Omstillingen understøttes af en stigende tilstedeværelse af dele-platforme i mange dele af økonomien. Fordelene ved en decentraliseret tilgang til energi er mange og omfatter både bedre udnyttelse af bestående aktiver, såvel som forbedret resiliens.
I denne kontekst forudser The Energy Collective en fremtid med omfattende energi-deling blandt prosumers og alle elsystemets aktører. I praksis betyder det en omformning af det nuværende elmarked mod mere forbruger-centrerede elmarkeder. Projektet vil fokusere på design-aspekter, nye paradigmer indenfor ICT og elnet-drift, såvel som institutionelle og samfundsmæssige aspekter af forbruger-centrerede elmarkeder. 

Resultater

The Energy Collective havde det primære mål at udforske nye tilgange til fremtidige elmarkeder med særlig vægt på samfundsbaserede- og peer-to-peer-rammer. Dette var stærkt motiveret af den seneste udvikling relateret til energisamfund og nye teknologier, f.eks. blockchain mv. Derudover havde The Energy Collective-projektet et stort fokus på, hvordan man designer og implementerer sådanne nye elmarkeder, hvordan disse vil interagere med driften af elsystemet, deres virkelige implementering (i Svalin-bofællesskabet i Roskilde, Danmark) og hvordan det passer til de lovgivningsmæssige rammer. Projektet leverede en række væsentlige bidrag med mange indflydelsesrige ideer og publikationer, der blev formidlet bredt og internationalt. Projektorganisationen mener, at fremtidige elektricitetsmarkeder vil have en vigtig peer-to-peer- og samfundsbasere

Key figures

Periode:
2017 - 2021
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
2,46 mio.
Støttebeløb:
11,12 mio.
Støtteprocent:
82 %
Projektbudget:
13,58 mio.

Kategori

Oprindelig title
The Energy Collective
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Journalnummer
64018-0042

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.