Effektiv og sikker solvarme

Projekt

Solenergi-teknologivirksomheden Heliac har i samarbejde med DTU og virksomhederne E.ON og Inmold udviklet en silikonefolie, der kan benyttes som linse i en koncentrerende solfanger, som kan levere varme ved meget høje temperaturer til blandt andet industrien.

Med den nye silikonelinse, der er blevet udviklet i projektet New Silicone-based Lenses for Low Cost Concentrated Solar Heat har man opnået markante effektivitetsforøgelser i solfangerne. Foruden effektiviteten har projektet desuden haft fokus på sikkerheden af solfangeren. Ved det hidtil anvendte materiale brugt til solfangerlinser har der nemlig været store udfordringer med sikkerhedsforholdene, da der med linserne har været risiko for, at omkringliggende materialer kunne bryde i brand. Med det nye materiale har man i projektet fået ændret stråleretningen fra de koncentrerende solstråler, således at man undgår, at der opstår brand i naturmaterialer omkring de koncentrerende solpaneler.

Herudover er levetiden på det hidtil anvendte linsemateriale begrænset, blandt andet på grund af nedbrydning grundet UV-stråler. Denne udfordring adresseres også i projektet, hvor man med den nye folie har dokumenteret en reduktion af denne UV-nedbrydning af linsematerialet.

Heliac
Illustration: Heliac​​​​​

Vi har testet linsen med stor succes. Tal viser, at der er store besparelser at hente ved at anvende de mere effektive og holdbare silikonelinser. Udover at være både mere sikker og mere effektiv kan silikonefolien også fremstilles til en meget lavere pris end de hidtil anvendte termoplast-linsematerialer. Nu, hvor teknologien er succesfuldt demonstreret, arbejder Heliac på at få det udbredt til resten af verden,” informerer Heliacs ledelse. 
 

EUDP-projektet blev officielt afsluttet i 2022 og har modtaget tilskud fra EUDP på 5,81 mio. kr. 

Emne

Kontakt

Mette Jessen

Mette Schultz Thielsen

Sol, vind og geotermi

+45 33 92 67 99

Amanda Videbæk Laasholdt

Amanda Videbæk Laasholdt

Kommunikation

+45 33 95 09 71