Fremtidens emhætter bliver grønnere

Projekt
røg

Madlavning udvikler ofte uønskede partikler, som mange emhætter kan have svært ved at fange. Med et EUDP-projekt skal der udvikles mere (energi)effektive emhætter. Foto: Colourbox.

En ny generation af emhætter skal på samme tid sikre et godt indeklima med lav partikelforurening i boligbyggeriet og et lavt energiforbrug.

Teknologisk Institut har i samarbejde med ventilationsvirksomheden EXHAUSTO og DTU Byg modtaget 2,28 mio. kr. i støtte af EUDP til over tre år at udvikle nye typer af emhætter, som er mere effektive samtidig med, at det gode indeklima sikres med lav partikelforurening og høj energieffektivitet.

Hos ventilationsvirksomheden EXHAUSTO ser man et stort behov for optimering af nutidens emhætter:

"Madlavning – og specielt stegning ved høje temperaturer – udvikler ekstremt mange uønskede partikler, som mange emhætter kan have svært ved at fange. Mange emhætter med dagens standard lever faktisk slet ikke op til dele af Bygningsreglementets krav til emhætters effektivitet, hvilket er et stort problem," fortæller produktekspert Henning Grønbæk, EXHAUSTO.

Partikler i indeklimaet har stor indvirkning på helbred. Undersøgelser fra DTU har vist, at i visse tilfælde overstiger niveauet af skadelige partikler i hjemmet, hvad man kan opleve på Åboulevarden i København i myldre- tiden. Der er altså behov for nye løsninger, mener Teknologisk Institut:

"Projektet vil bidrage til at sætte fokus på emhætters reelle formål – nemlig at fjerne stegeos mest energieffektivt. Projektet vil ligeledes kunne danne inspirationsgrundlag for kommende regulering med skærpede krav til emhætter – både i Danmark og i EU-regi," siger sektionsleder Christian Grønborg Nicolaisen, Teknologisk Institut.

Den nye generation af grønne emhætter, som projektet udvikler, omfatter emhætter med motor til afkastluft samt emhætter til centralanlæg. Og ikke nok med, at emhætterne er bedre for indeklima og helbred, så er de også langt mere energieffektive end andre emhætter på markedet i dag.

"I et energimæssigt perspektiv er den konkrete målsætning at reducere ventilationsluftmængden med 50 procent, mens emfangs-effektiviteten opretholdes på 75 procent jævnfør de gældende standarder. Derudover er det målsætningen at reducere energiforbruget til erstatningsluftopvarmning med 75 procent og dermed undgå mest muligt unødigt energitab," fortæller Christian Grønborg Nicolaisen.

Kontakt

Amanda Videbæk Laasholdt

Amanda Videbæk Laasholdt

Kommunikation

+45 33 95 09 71