Store varmepumper skal gøre industriprocesser fri af fossile brændsler

Projekt
TI

Højtemperaturvarmepumper på virksomheder kan integreres med omverdenen på en række forskellige måder fx med el direkte fra solceller og vindmøller. Illustration: Teknologisk Institut.

Et projektkonsortium skal udvikle varmepumpeteknologier op til 160 grader. Varmepumperne skal effektivisere og dekarbonisere produktionen af procesvarme til industrielle processer.

I projektet ’Demonstration af højtemperaturvarmepumper på forskellige integrationsniveauer’ vil en række førende eksperter inden for udvikling af højtemperaturvarmepumper udvikle og demonstrere to nye systemløsninger til højtemperaturvarmepumper til industrien.

De to løsninger skal sikre, at det fremover bliver muligt at omstille store dele af industriens opvarmningsbehov fra fossile brændsler til eldrevne varmepumper med spildvarme eller fjernvarme som kilde.

"Der er på nuværende tidspunkt en lang række potentielle varmepumper og komponenter til højtemperatur applikationer i procesindustrien under udvikling. Der er dog stadig mange udfordringer, hvad angår implementeringen af disse. Formålet med projektet er at arbejde med to forskellige varmepumper, som kan bidrage med erfaringer inden for drift og integration på forskellige niveauer," siger seniorkonsulent Tage Petersen, Teknologisk Institut.

Det første varmepumpesystem, projektet vil udvikle, integreres direkte i en industriel proces til tørring af fiskefoderpiller. Varmepumpen vil have en kapacitet på 300-500 kW og levere varmt vand/damp ved 150 grader C.

Det andet varmepumpesystem integreres derimod på forsyningsniveau til opgradering af varme i et fjernvarmesystem, til forsyning af hedtvand/damp ved temperaturer op til 160 grader. Denne varmepumpe demonstreres med en kapacitet på mellem 1,3 og 1,5 MW. Projektet har desuden fokus på sektorkoblingen mellem fjernvarme og levering af procesvarme til industrien:

"Projektets teknologiudvikling inden for højtemperaturvarmepumper kan blive nøglen til at dekarbonisere produktionen af procesvarme til industrielle processer. Vi ser i projektet et stort potentiale for at effektivisere industrien og dermed bidrage til Danmarks klimamål," siger Tage Petersen.

Med i projektet er Teknologisk Institut, Verdo Energy Systems, Multi Køl og Energi, Svenska Rotor Maskiner International, Frascold,  Carel Nordic, EnergySolution, Biomar, DIN Forsyning, Dansk Fjernvarme og Aalborg Universitet.