Analyser for kommercialisering af brintteknologier

Projektets formål er at analysere og redegøre for, hvor der er behov for at fremme yderligere brintteknologisk udvikling, så brintteknologierne kan integreres i det danske energisystem. Analysen vil ske på basis af modelberegninger, hvor kritiske teknologiske og økonomiske flaskehalse for brintteknologierne vil blive identificeret og betydende rammevilkår og barrierer vil blive identificeret.

Projektbeskrivelse

Projektets formål er at analysere og redegøre for, hvor der er behov for at fremme yderligere brintteknologisk udvikling, så brintteknologierne kan integreres i det danske energisystem. Analysen vil ske på basis as modelberegninger, hvor kritiske teknologiske og økonomiske flaskehalse for brintteknologierne vil blive identificeret og vurderet. Betydende rammevilkår og barrierer for introduktion i energisystemet vil blive identificeret.

Det innovative i projektet er, at der i analyser tages udgangspunkt i brintteknologiernes fremtidige rolle i energisystemet. Det er velkendt, at der er gennemført en række analyser og modelleringer der belyser mulighederne for at anvende og lagre vedvarende energi i et samlet energisystem. De eksisterende modeller er over en årrække udbygget med nye teknologiområder. Med den egentlige merværdi i projektet vil være et fokus på, at inddrage de nyeste brintteknologier i modelberegningerne og konsolidere de erfaringer og idéer Partnerskabets medlemmer har gjort sig omkring brintteknologiernes anvendelse til energikonvertering og lagring i et energisystem baseret på vedvarende energi-input og medtage energiforbrug, som el, gas og varme i husholdninger, transport og industri. Der vil i projektet blive skabt et overblik over hovedalternativerne til brintteknologierne, som kan levere de påkrævede energisystemydelser, og der vil med baggrund i benchmarking blive foretaget en udvælgelse af relevante alternativer der medtages i analysen.

Projektet vil danne basis for, at brintteknologiske roadmaps kan opdateres og yderligere kvalificeres og nye udarbejdes. Analysen vil give de medvirkende virksomheder et markant bedre grundlag for at prognosticere deres vilkår for kommercialisering og udvikle deres virksomhedsstrategier. De fremkomne resultater vil have stor betydning for interessenternes beslutning om investering i større demonstrationsanlæg samt for implementering i det fremtidige energisystem.

Projektets opdaterede data for brintteknologierne vil desuden udgøre et solidt grundlag for opdatering af Energistyrelsens Energikataloget. Partnerskabet med dets medlemmer vil indgå med indspil af teknologiske nøgledata og udvikling af opdaterede og nye roadmaps.

En følgegruppe bestående af såkaldte kritiske revisorer vil blive nedsat. Energistyrelsen, Energinet.dk, EnergiMidt og HMN Naturgas A/S vil deltage.

Resultater

Projektet har haft til formål at analysere og redegøre for, hvor der er behov for at fremme yderligere brintteknologisk udvikling for at integrere brintteknologii det danske energisystem. Der er blevet identificeret og vurderet  kritiske teknologiske og økonomiske flaskehalse for brintteknologi , samt betydende rammevilkår og barrierer.

Hovedaktiviteterne i projektet har været at skabe en skabelon til sammenligning af teknologier, indsamling  af data for teknologier og benchmarking af dem .- Desuden er  Balmorelmodellen udbygget til også at omfatte elektrolyse, brændselsceller, hydrogenopbevaring, brændselscelle elektriske køretøjer og metanisering. Endelig er der  identificeret økonomiske og teknologiske udfordringer sammen med potentielle obstruktive rammebetingelser, og der er givet forslag til, hvordan brintteknologierne kan implementeres i morgendagens energisystem med en justeret regulering.

Der er gennemført fire større workshops, hvor også interessenter uden for projektet deltog. I juni 2015 blev der holdt et 'efter arbejdsmøde' på grøn transport som en del af WP3. . Projektet sluttede med en offentlig konference, der blev varetaget af HMN Natural Gas, hvor resultaterne af de forskellige arbejdspakker præsenteret. Der er planer for yderligere formidling af projektets resultater.

Key figures

Periode:
2014 - 2016
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
1,19 mio.
Støttebeløb:
2,99 mio.
Støtteprocent:
72 %
Projektbudget:
4,18 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Journalnummer
64013-0581

Dokumenter

Deltagere

Partnerskab for Brint og Brændsels celler (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Partnerskab for Brint og Brændsels celler 0.52 mio. 0.13 mio.
Dansk Energi 1.03 mio. 0.34 mio.
EA ENERGIANALYSE A/S 0.45 mio. 0.11 mio.
Aarhus Universitet 0.30 mio. 0.05 mio.
Syddansk Universitet 0.20 mio. 0.02 mio.
Eniig a.m.b.a. 0.10 mio. 0.15 mio.
HNG/Midt-Nord 0.07 mio. 0.10 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.17 mio. 0.02 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.03 mio. 0.01 mio.
Ballard Europe 0.03 mio. 0.06 mio.
Green Hydrogen Systems A/S 0.03 mio. 0.04 mio.
NEL Hydrogen 0.06 mio.
IRD Fuel Cells A/S 0.03 mio. 0.05 mio.
TOPSOE FUEL CELL A/S 0.03 mio. 0.05 mio.