Application of Synchronous Condensers

En stigende mængde effektelektronik baserede enheder i elforsyningsnettet førertil beskyttelses- og kontrolproblemer under forstyrrelser. En løsning er at installere roterende synkronkompensatorer, som under forstyrrelser udviser samme fordele som synkrongeneratorer og dermed afhjælper beskyttelses- og kontrolproblemerne.

Projektbeskrivelse

I fremtiden vil elnettet blive 100% forsynet fra vedvarende energikilder. De fleste af disse generatorer vil blive tilsluttet elnettet via effektelektronik og de konventionelle generatorer vil blive udfaset. Dette fører til beskyttelses- og kontrolproblemer under forstyrrelser.En løsning på dette problem i forbindelse med VE-baserede net er at installere roterende synkronkompensatorer, som er tomgående synkrongeneratorer. SC’ere udviser samme fordele som synkrongeneratorer ved forstyrrelser i elnettet, og afhjælper problemer med beskyttelse og kontrol. Siemens A/S har tidligt forstået denne problemstilling og har besluttet sig for at opbygge et globalt kompetencecenter for synkronkompensatorer i Danmark. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har et stærkt kompetencecenter med fokus på drift af elsystemet og elektriske maskiner.I dette projekt vil Siemens A/S og DTU undersøge karakteristika ved et VE-baseret elsystem og identificere behov og krav til synkronkompensatorer i fremtiden. Den opbyggede kompetence vil kunne styrke Danmarks position indenfor integration af vedvarende energi i elnettet.

Resultater

Projektet har kvantificeret de vigtige systembærende egenskaber, som synkronkompensatorer kan tilbyde elsystemet. Disse er særligt attraktive for elsystemer med lav inerti, dvs. høj andel af vedvarende elproduktion. Derudover har projektet også undersøgt optimale design-, parameterindstillinger og placeringer i elnettet for synkronkompensatorer. Projektet har sikret resultater på laboratorieniveau ved anvendelse af PowerLabDK’s realtidssimulator.
Projektet har bidraget med at holde Danmark førende inden for integrering af store andele af vedvarende energi i elsystemet. Denne vidensopbygning om anvendelse og forskning i synkronkompensatorer har været et stort fokus punkt i dette oprindelige ForskEL-projekt.

Key figures

Periode:
2014 - 2018
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
4,69 mio.
Støttebeløb:
11,38 mio.
Støtteprocent:
71 %
Projektbudget:
16,07 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64018-0002

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Siemens A/S

Kontakt

Kontakperson
Guangya Yang
Adresse

Elektrovej, building 325 2800 Kongens Lyngby 45255619