CoRyFee - Omkostningsreduktion i Gærfermentering for Kommerciel

I dette projekt deltager én dansk og svenske partnere med supplerende teknologier omfattende hele processen, som fører til 2. generations bioethanol. Formålet med projektet er i demonstrationsskala at reducere gæringsrelaterede produktionsomkostninger ved at forbedre udbytte, produktivitet, kapital- og driftsudgifter.

Projektbeskrivelse

Den svensk-udviklede forbehandling og hydrolyse af cellulosebaseret biomasse og den dansk udviklede pentose ferrnenterende gærteknologi komplementerer hinanden og kombineret med “Biorefinery Demonstration Plant” i Sverige udgør de i fællesskab hele processen, som fører til 2. generation bioethanol. De nødvendige maengder af enzymer, gær og energi forøger driftsudgifterne (OPEX) per produceret enhed for 2G bioethanolproduktion.

Da der er behov for flere enhedsoperationer til forarbejdning af eelluiosebaseret biomasse til ethanol sammenlignet med en lG proces, bevirker det tillige øgede kapitalndgifter (CAPEX).
 

Frigivelse af inhibitorer og svage syrer under forbehandling af cellulosebaseret biomasse resulterer i et mere udfordrende fermenteringstrin sammenlignet med en 1G proces. Udfordringen kan delvist omgås ved feks. at øge gærmængden eller tankkapaciteten eller tilføje procesenheder, men disse løsninger øger OPEX.

Vi vil adressere behovet for at nedbringe de samlede produktionsomkostninger ved at reducere:

- CAPEX/OPEX ved udvikling af en tilpasset optimeret kombination af hydrolyse- og fermenteringsprocessen, som kontinuert kører ved samme pH som hydrolyseprocessen.

- Udgifter til gær og opformering ved udvikling af en integreret on-site opformeringsproees baseret på hydrolyseret biomasse som substrat samt kontinuert tiledning af gær og substrat under fermenteringen.

Resultater
Projektet havde til formål at reducere produktionsomkostningerne for cellulosebaseret bioethanol ved at kombinere projektpartnernes respektive teknologier. En effektiv forbehandling og enzymatisk hydrolyseproces udviklet af SEKAB i kombination med strategier for (delvis) fortsat fermentering af hydrolyseret biomasse under anvendelse af gærstammer udviklet af Terranol er blevet yderligere raffineret, opskaleret og med succes demonstreret i Biorefinery Demo Plant (BDP) , styret af RISE og drevets af SEKAB. Resultaterne i 10.000L skala er i overensstemmelse med resultater opnået i 2L laboratorie skala. Målsætningerne vedrørende robust online foderkontrol, forbedret driftsøkonomi og reducerede gæringsbehov, er opnået og demonstreret for den samlede proces; der er en signifikant forbedret gærøkonomi, og den nødvendige fermenteringstankvolumen til færdig produktion fra den givne mængde biomasse pr. tid er også reduceret  betydeligt

Key figures

Periode:
2014 - 2018
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
6,26 mio.
Støttebeløb:
6,83 mio.
Støtteprocent:
44 %
Projektbudget:
15,66 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64014-0178

Dokumenter

Deltagere

TERRANOL A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
TERRANOL A/S 6.83 mio. 6.26 mio.