Demonstration af kombineret solcelle- og solfangermodul (PVT) til etageboliger

Projektet vil demonstrere, at solcellemoduler med indbygget isolering kan forvandle en ældre etagebolig til en smuk selvforsynende arkitektonisk bygning forsynet af vedvarende el og varme energi. De innovative arkitektoniske solcellemoduler holder også varme og kulde ude på gavlen og taget. Et flerstrenget energi- og lagringssystem vil hjælpe med at reducere tilbagebetalingstiden ned på kun 5-10 år.

Projektbeskrivelse
Projektet skal på etageejendommen Nørrebrogade 233-237 demonstrere det nyudviklede PVT modul. Dette innovative PVT modul integrerer både isolering, solceller og solvarme i et optimalt teknisk og arkitektonisk samspil. Så meget af klimaskærmen som muligt udnyttes, så en renovering af taget og af gavlen isoleres med PV modulerne. Det kombinerede flerstrengede energisystem med både isolering, elproduktion, varmeproduktion og lagering vil give bedre muligheder for at udnytte overproduktion af hhv el og varme i sommermånederne eller perioder på dagen for forbruget i beboelsesejendommen er lavt.
En integration af solceller og isolering alene vil betyde at der pga. manglende ventilation på bagsiden af solcellerne , at temperaturen på solcellen vil stige, hvorved elproduktionen vil falde. Derfor introduceres også konceptet at sænke temperaturen og via den indbyggede væskekølende absorber, at køle solcellen og samtidig udnytte varmen.
Der er en konflikt da det er vanskeligt at udnytte den lavere temperatur. Derfor overvejes brug varmepumper, som kan hæve temperaturen med el fra solcellerne. Alternativt kan PVT modulets forside isoleres mod varmetab. Isoleringen af gavlen via solcellemodulerne er en central del af demonstrationen. Der vil derfor blive forsøgt at benytte godkendte skalérbare isoleringsprodukter. Det valgte produkt skal også kunne reducere montage- og materialeomkostningeme for den nye klimaskærm
Resultater

I projektet er der udviklet løsninger til årsagerne for at PV teknologien endnu ikke anvendes til de højt forbrugende etageboliger. Projektet har udarbejdet løsninger til en række grundlæggende problemer. Der er udviklet en ny type facademodul PVT-E med en indbygget energiabsorber der medfører at modulet producerer varme- eller køleenergi, som er funktionsdygtig i tilfælde af skygge og i nattetimerne. Modulerne er udviklet således at de kan tilpasses bygningsformer og farver. Modulerne kan integreres i facader. På meget solrige dage om sommeren opvarmer anlægget stort set brugsvandet direkte til anvendelsestemperaturen og dækker hele behovet. Om vinteren med meget lidt sol vil PVT-E modulerne fortrinsvis virke som energiabsorber og varmepumpebeholderen vil overvejende genopvarmes ved varmeovergang fra luft til PVT-E modulet, som må være koldere end luften. I projektet er der fundet en løsning således at solcellerne kan producere 15-30% mere energi, da solcellerne aktivt køles ned af absorberen.

Key figures

Periode:
2014 - 2017
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
1,48 mio.
Støttebeløb:
1,60 mio.
Støtteprocent:
45 %
Projektbudget:
3,58 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
64014-0561

Dokumenter

Deltagere

Racell Saphire Technologies (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Racell Saphire Technologies 1.07 mio. 0.71 mio.
map architects 0.15 mio. 0.15 mio.
Priedemann 0.05 mio. 0.14 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.23 mio. 0.03 mio.
A/B nørrebrogade 233-237 0.11 mio. 0.46 mio.