Energieffektivt high-tech røggasfilter til biomassekedler

Teknologien har lavt energiforbrug, lave driftsomkostninger og lang levetid i forhold til eksisterende teknologi.

Formålet med projektet har været udvikling og demonstration af et røggasfiltersystem til halmfyrede biomassekedler op til 1 MW eller mere samt mindre kraftvarme-anlæg op til 3 MW til frarensning af sod- og askepartikler. Hensigten har været at sikre, at halm fortsat kan anvendes i biomassekedler, når de øgede myndighedskrav til røggasrensning træder i kraft. Målet har været at filtret skulle være relativ prisbilligt og fuldt pålideligt, og samtidig opfylde de forventede skærpede krav til partikelemission fra biomassefyrede kedelanlæg.
Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at udvikle og demonstrere en ny type filter til rensning af røggas fra halmfyr. Projektet vil udvikle et relativ prisbilligt og fuldt pålideligt filter, der kan opfylde de skærpede krav til partikelemission fra biomassefyrede kedelanlæg. Disse krav er beskrevet i den fælles europæiske standard EN303-5, som pt. er under revision. Det forventes, at revisionen af standarden medfører, at der maksimalt må udledes 60 mg partikler pr. m3 røggas fra biomassefyrede kedelanlæg for anlæg op 500 KW. Det danske miljøministerium har meldt ud, at i Danmark vil EN303-5 også komme til at gælde for større kedler. Uden en effektiv filtrering af røggassen vil kravet til partikel emission ikke kunne opfyldes for halmfyrede kedler. Opfindelsen vil være et gennembrud i kedelbranchen og sikre en bæredygtig anvendelse af biomasse fra halm også i fremtiden, der lever op til de nye krav til partikelemission og de overordnede politiske mål om en 100% vedvarende energi i 2050 i Danmark. Det nye filter vil både være billigere i drift pga. et mindre el-forbrug samt mindre vedligeholdelsesudgifter og samtidig betyde et anseeligt kvalitetsløft, idet filtret også sikrer udskillelse af selv meget små partikler. Arbejdsprogrammet vil fokusere på design og konstruktion af demo-prototype tilpasset et kedelanlæg. Projektet vil foretage testkørsler og justeringer og udvikle en protokol for målinger af renseevne. Projektet har et stærkt kommercielt fokus. Men det vil også bidrage til at løse efterspørgslen blandt andre danske (og EU) kedelvirksomheder, og dermed sikre arbejdspladser i branchen. Danmark har en lang tradition for anvendelse af halm i energiforsyningen (både varme og el), og danske virksomheder har gennem mange års produktion af halmfyrede kedler opnået unikke kompetencer og en globalt førende position på området. Det er derfor afgørende, at der udvikles teknologi som sikrer anvendelsen af halm i energiforsyningen, såvel i Danmark som i EU. I modsat fald får der en række negative konsekvenser: 1) Tab af arbejdspladser for danske kedelvirksomheder og tillige tab af potentielt set meget store eksportmuligheder; 2) betydelige vanskeligheder med at opfylde den energipolitiske målsætning om 100 % VE i 2050 – biomasse, herunder halm, der er en betydende VE-kilde såvel til produktion af varme som el-energi.

Resultater

Det er lykkedes at bygge et energieffektivt high-tech filter til rensning af røggas i såvel halm- som flisfyrede biomassekedler. Filtret er integreret en med nyudviklet ORC-kedel til produktion af varme og el. Den udviklede teknologi har et lavt energiforbrug, lave driftsomkostninger og lang levetid i forhold til eksisterende teknologi.

Der er gennemført testmålinger af askeindhold i røggasemissionen fra et halm-kedelanlæg monteret med filteret.

Kravene til emissioner, som er beskrevet i den fælles europæiske standard EN303-5, er under revision. Det forventes, at revisionen af EN303-5 vil medføre, at der maksimalt må udledes 60 mg partikler pr. m3 røggas fra biomassefyrede kedelanlæg for anlæg op 500 kW. Det danske Miljøministerium har meldt ud, at i Danmark vil EN303-5 også komme til at gælde for større kedler. Det er således ret høje ambitioner, som vil være en meget stor udfordring for den danske kedelbranche. Men det er således også visionen at nå hertil for det nye High-Tech-elektrofilter.

Uden en effektiv filtrering af røggassen vil kravet til partikelemission ikke kunne opfyldes for halm-fyrede kedler – det er således nogle vægtige perspektiver, der er i spil, ikke mindst på baggrund af at arbejdet med udvikling af filtre gennem mere end 20 år ikke har kunne levere bæredygtige og konkurrencedygtige løsninger.

Key figures

Periode:
2013 - 2016
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
1,98 mio.
Støttebeløb:
2,82 mio.
Støtteprocent:
59 %
Projektbudget:
4,79 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
64013-0135

Dokumenter

Deltagere

MASKINFABRIKKEN FAUST ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
MASKINFABRIKKEN FAUST ApS 2.02 mio. 1.35 mio.
NEK Consult v/Niels Erik Kjær 0.51 mio. 0.34 mio.
AGROTECH A/S 0.29 mio. 0.29 mio.