EUDP 2019-II IEA Task 41 - Bidrag af distribueret vind og fremtidige energisystemer

Den overordnede målsætning med dette projekt er at identificere og analysere undersøgelser med særlig dansk interesse mht. distribueret vin (DW) for omkostningseffektiv teknologiudvikling og integration i el-system, som kontinuerligt udvikles.

Projektet har haft til formål at identificere og analysere undersøgelser af særlig dansk interesse inden for distribueret vind. Arbejdet har skullet sikre en omkostningseffektiv teknologiudvikling samt integrationen i et el-system, som kontinuerligt udvikles.

Projektbeskrivelse

Projektet gælder samarbejde og bidrag til IEA Wind TPC Task 41 internationale aktiviteter omkring udvikling og evaluering af DW-teknologi gennem en række fokuserede arbejdspakker (WP'er). IEA Wind TPC Task 41 er et internationalt netværk centreret omkring internationalt samarbejde og koordinering af indsatsen inden for DWområdet. Formålet er at fremskynde udviklingen og anvendelsen af DW-teknologier og dermed give DW mulighed for at blive en integreret og dominerende del af de fremtidige vedvarende markeder. De udviklede processer og procedurer vil være med til at understøtte en omkostningseffektiv udvikling af DW-tekonologier, som derved øger vindens konkurrenceevne og accelererer udfasningen af fossile brændsler. IEA samarbejdet har sin styrke i at udveksle information, dele resultater og gennemfører analyser og undersøgelser i form af rapporter og publikationer. Hertil kommer implementeringen af en stærk tværgående IEA Wing TPS Tasks arbejdsindsats.

Resultater

IEA Wind Task 41 er centeret omkring internationalt samarbejde og koordinering af indsatsen inden for distribueret vindteknologi. Projektet skal fremme udviklingen og anvendelsen af teknologien, og dermed give distribueret vind muligheden for at blive en integreret del af det fremtidige energisystem.

Projektet har samlet den nyeste og mest relevante danske forskning om distribueret vind og har formidlet resultaterne gennem regelmæssige møder, seminarer, workshops og konferencer både på nationalt og internationalt plan. Ligeledes er der afholdt årlige workshops for danske aktører og interessenter.  

Projektet har styrket samarbejdet med internationale vindaktører, og den danske deltagelse har bidraget til anbefalinger om potentielle ændringer i standardisering for distribuerede vindmøller samt avanceret styring heraf. Yderligere er der bidraget med data til et katalog for medlemslandende af tasken.

Det forventes, at de foreslåede ændringer til standarden vil blive behandlet af standardiseringseksperter, der arbejder på den fjerde revision af IEC 61400-2.

IEA-samarbejdet har sin styrke i at udveksle information, dele resultater og gennemføre analyser og undersøgelser i form af rapporter og publikationer. Hertil kommer implementering af en stærk tværgående IEA Wind TPC Tasks arbejdsindsats. Alle resultater kan findes på https://iea-wind.org/task41/

 

Key figures

Periode:
2020 - 2022
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
0,43 mio.
Støttebeløb:
0,92 mio.
Støtteprocent:
65 %
Projektbudget:
1,42 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64019-0518

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.98 mio. 0.43 mio.

Kontakt

Kontakperson
Anca D. Hansen
Adresse

Frederiksborgvej 399,
4000 Roskilde
Tlf.: +4546775073