Forkants ruhed på vindmølle vinger

Dette projekt vil udvikle en inspektions- og fortolkningsteknologi til at udføre in-situ kvantitative målinger af vingeforkants overflade ruhed (LER) og konvertere disse målinger til normative mål for aerodynamiske performance. Resultatet er et kvantitativt, systematisk og statistisk baseret beslutningsstøtteværktøj for at kunne tage økonomisk begrundede O&M beslutninger

Projektbeskrivelse

Dette projekt vil udvikle en ny kombination af inspektions- og fortolkningsteknologi til at udføre nær-automatiserede insitu, kvantitative målinger af vingeforkanters overflade ruhed (LER) og konvertere disse målinger til normative mål for en mølles aerodynamiske performance. Resultatet er et kvantitativt, systematisk og statistisk baseret beslutningsstøtteværktøj for at kunne tage økonomisk begrundede O&M beslutninger f.eks. starte eller udskyde vingereparationsarbejde. Igennem projektet engageres vindmølle operatører/energiselskaber i udviklingsaktiviteter for at sikre en stærk kommerciel relevans og teknisk tilpasning til markeds- og slutbrugernes behov. Tæt slutbruger involvering er den valgte go-to-market strategi i form af et valideret og slutbruger anbefalet produkt som markedsføres via etablerede Power Curve ApS salgskanaler. Kundesegmenterne er forsyningsselskaber, operatører og tredjeparts servicevirksomheder. Installation af power up-grades er en korrigerende foranstaltning der delvist kan kompensere for LER-AEP konsekvenserne og samtidig være med til at balancere vinge reparationsomkostninger. I det igangværende EUDP finansierede Power Pack projekt påvises det, at AEP er mindre påvirket i alle stadier af LER hvis vortex generatorer anvendes. For at opnå den ønskede virkning af VG’s skal vingenes faktiske aerodynamisk ydeevne være kendt. Det betyder at LER og dennes variation langs vingen skal kvantificeres. Det er præcis de oplysninger, dette projekt giver og dermed er der et stærkt teknologisk og kommercielt link til Power Pack-projektet

Resultater

Overfladen på vindmøllevinger slides over tid og giver anledning til lavere el produktion og højere omkostning pr. produceret kWh. Formålet med projektet var at udvikle og demonstrere teknikker og processer til at måle, kategorisere og kvantificere overfladeruhed, samt metoder til at omsætte observeret overfladeruhed til beslutningsstøtte for mølleejers O&M aktivitet.

Teknologien er blevet testet i proof-of-concept, hvor resultaterne er lovende, men der er stadigvæk behov for yderligere udvikling, især på droneautopilotdelen. Der er dermed fortsat behov for udvikling og demonstration før teknologien kan kommercialiseres.
Interessen fra vindmølleejere er stadig høj, og efterspørgslen efter vindmølleeffektanalyser er højere end nogensinde med det stadig stigende antal vindmøller verden over.
Projektkonsortiet vil forsøge at arbejde videre i et nyt projekt.

Key figures

Periode:
2015 - 2019
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
3,81 mio.
Støttebeløb:
12,54 mio.
Støtteprocent:
77 %
Projektbudget:
16,35 mio.

Kategori

Oprindelig title
Forkants ruhed på vindmølle vinger
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64015-0046

Dokumenter

Deltagere

Power Curve ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Power Curve ApS 3.28 mio. 2.19 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 3.45 mio. 0.38 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 4.42 mio. 0.49 mio.
DFM 1.39 mio. 0.75 mio.

Kontakt

Kontakperson
Niels Fiil Brønnum
Adresse

Stationsmestervej 81, 9200 Aalborg