IEA Task Material and component Development for thermal storage systems

Projektets formål er gennem deltagelse i IEA (International Energy Agency) SHC (Solar heating & Cooling) Programme Task projektet ”Material and component Development for thermal storage systems” at udvikle økonomisk attraktive kompakte langtidsvarmelagre og at klarlægge egnetheden af disse varmelagre til forskellige anvendelsesområder.

Projektbeskrivelse

Projektet udgør den danske del af IEA Task projektet ”Material and component Development for thermal storage systems” som gennemføres i perioden 2017-2019. Der deltages i følgende arbejdsområder:

  • Komponentudvikling
  • Anvendelsesområder
  • Numeriske beregningsmetoder

Desuden deltages i projektets ekspertmøder således at der opnås viden om resultater fra alle de internationale projekters deltagere.

Den danske indsats koncentreres om udvikling af billige kompakte varmelagre baseret på anvendelse af salthydrater, om optimering af forskellige energianlæg baseret på disse varmelagre om samspillet mellem anlæggene og vores fremtidige energisystem. På basis af undersøgelserne klarlægges egnetheden af forskellige energianlæg med disse varmelagre. Blandt andet vil et smeltevarmelagermodul fra Nilan A/S blive undersøgt eksperimentalt. Desuden vil kombineret solvarme-/varmepumpeanlæg med smeltevarmelager bliver undersøgt. 

Resultater

Projektets formål var at udvikle økonomisk attraktive kompakte langtidsvarmelagre samt at klarlægge egnetheden af disse varmelagre til forskellige anvendelsesområder.
Projektets partnere ville udvikle et kompakt langtidsvarmelager baseret på et stabilt underafkølende salthydrat og samtidig vurdere egnetheden af kompakte smeltevarmelagre til forskellige formål.
Projektet viste, at smeltevarmelagre med stabil underafkøling kan fungere pålideligt som kompakte kombinerede korttids- og langtidsvarmelagre, og at kombinerede korttids- og langtidsvarmelagre er velegnede til fremtidens solvarmeanlæg, hvor varmelageret både kan oplades med solvarme og med billig el i vindrige vinterperioder. Resultaterne af projektet danner grundlag for yderligere forskning og udvikling af økonomisk attraktivt energisystemer med korttids- og langtidsvarmelagre. Resultaterne er løbende blevet formidlet gennem en lang række publikationer og præsentationer både i og uden for Danmark.

Key figures

Periode:
2017 - 2019
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
0,11 mio.
Støttebeløb:
1,00 mio.
Støtteprocent:
90 %
Projektbudget:
1,12 mio.

Kategori

Oprindelig title
IEA Task Material and component Development for thermal storage systems
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64016-0018

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.00 mio. 0.11 mio.

Kontakt

Kontakperson
Simon Furbo
Adresse

Bygning 118, Brovej, 2800 Kgs. Lyngby