Katalytisk nedbrydning af tjære fra biomasseforbrænding

Projektet skal udvikle og afprøve en ny katalysebaseret teknologi til rensning af gas for bl.a. tjære. Rensning af gas fra termiske forgasningsanlæg baseret på biomasse og affald er en stor teknologisk udfordring og vigtig, hvis gassen skal blive omsat til varme, el, syntetisk naturgas (SNG), flydende biobrændstoffer eller kemikalier.

I projektet er der udviklet ny teknologi, som kan fjerne tjære og andre urenheder fra termisk forgasningsgas i en katalytisk reaktor. Det er første skridt mod en økonomisk bæredygtig produktion af biobrændstoffer, hvilket er et resultat, som på sigt kan skabe et nyt forretningsområde for Haldor Topsøe.
Projektbeskrivelse

I disse årtier er der behov for at udvikle nye energiteknologier, som kan erstatte fossile brændsler. Én af de lovende løsninger er forgasning af biomasse. Teknologien forventes at nå et kommercielt stade i de kommende år. Udfordringen er imidlertid at opnå en tilstrækkelig ren syntesegas (H2 + CO), hvis forgasningsgassen skal benyttes til højkvalitets energiprodukter, som eksempelvis elproduktion og flydende brændsler. Formålet med projektet er derfor at udvikle den nødvendige gasrensningsteknologi. Arbejdet tager afsæt i katalyseforskning i verdensklasse, en effektiv reaktorteknologi og et patenterbart koncept, som samlet har potentiale til at skabe et gennembrud for produktion af syntesegas af høj kvalitet fra biomasse. Forskningsarbejdet består således af: a) Udvikling af skræddersyede katalysatorer; b) Udvikling af testreaktorer til gasrensning; c) Field test og analyse af resultaterne. Teknologien vil blive afprøvet på forgasningsanlæg i Skive, Harboøre og i Græsted

Resultater

Indtil nu har forgasning af biomasse haft begrænset succes på grund af kvaliteten af den ubehandlede gas. Biomasse-forgasningsudvikler en betydelig mængde tjære, som skal fjernes, inden gassen kan bruges til fremstilling af flydende brændsler eller som brændstof til gasmotorer og gasturbiner. Gassens renhed er afgørende.

I projektet er der sammen med Teknologisk Institut og Chimney Lab langtidstestet

en mindre reaktor i forbindelse med Skive Fjernvarmes forgasningsanlæg. Den nye teknologi er baseret på katalysatorpiller i stedet for som hidtil monolitter. Sammenlagt er katalysatoren blevet testet i en periode på over 1500 timer.

Resultaterne fra forsøgene er værdifulde for Haldor Topsøe i forbindelse med levering af gasrensningsanlæg til kunder med større forgasningsanlæg, og det er første skridt mod en økonomisk bæredygtig produktion af flydende brændstoffer.

Projektet følges op i større skala i EUDP-projektet: ´Katalytisk fjernelse af tjære fra biomasseforgassere II´, hvor HTAS sammen med TI arbejder på at optimere teknologien yderligere og nedbringe dens omkostninger for at bringe den tættere på markedet. Skive Fjernvarme er demonstrationsvært.

Key figures

Periode:
2010 - 2014
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
6,43 mio.
Støttebeløb:
9,00 mio.
Støtteprocent:
58 %
Projektbudget:
15,43 mio.

Kategori

Oprindelig title
Katalytisk nedbrydning af tjære fra biomasseforgassere
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
64010-0082

Dokumenter

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
CHIMNEYLAB EUROPE ApS 0.40 mio. 0.10 mio.
HALDOR TOPSØE A/S 1.46 mio. 2.49 mio.
Teknologisk Institut 7.14 mio. 3.84 mio.

Kontakt

Kontakperson
Christiansen, Jens Teknologisk Institut; Projektleder: Jakobsson, Niklas Haldor Topsøe A/S
Adresse

Teknologisk Institut. Materialer og Produktion
Gregersensvej 7, 4G
DK-2630 Taastrup
www.teknologisk.dk
Christiansen, Jens Teknologisk Institut; Projektleder: Jakobsson, Niklas Haldor Topsøe A/S, 72202498, jec@teknologisk.dk
Øvr. Partnere: Haldor Topsøe A/S; ChimneyLab Europe ApS