Methanol-brændselsceller til IT-nødstrøm

Projektet skal færdigudvikle et methanol-baseret DMFC brændselscellemodul. Målet med modulet er at bruge det i nødstrømsforsyning til IT-systemer. Anlægget skal derefter markedsføres kommercielt.

IRD A/S har i nærværende projekt videreudviklet, designet og fremstillet 1.6 kW’s direkte metanol brændselscelle (DMFC) UPS-system til anvendelser inden for nødstrømsforsyning, støttestrømforsyning og mikrokraftvarme.
Projektbeskrivelse

Projektet omhandler udvikling, design og fremstilling of en l-kW's metanolbrændselscelleenhed (DMFC) til anvendelser inden for nødstrømsforsyning, støttestrømforsyning og mikro-kraft-varme samt demonstration af det udviklede system gennem langtidsdriftsforsøg hos slutbrugeren. Dette vil være vigtige elementer i tilvejebringelsen af en markedsklar DMFC-løsning, som med sine fordele i form af ren energifremstilling, støjsvaghed, høj effektivitet og brændsel på væskeform vil være et attraktivt alternativ til eksisterende produkttyper. Projektkonsortiet består af brændselscelleforsknings- og -udviklingsvirksomheden IRD som projektleder, Dansk Gasteknisk Center, som besidder stor ekspertise inden for emissioner og certificeringer, og forsyningsvirksomheden TRE-FOR, der er slutbruger af det udviklede produkt. I første omgang rettes opmærksomheden mod markedet for nødstrømsforsyning på it/telecom-området. Størrelsen af det udpegede markedssegment svarer til over 1000 DMFC-enheder i Danmark, mens det totale marked for nødstrømsforsyninger på telecom-området i USA overstiger 2 milliarder dollars pr. år. En etablering på dette marked udgør en kæmpemæssig forretningsmulighed for konsortiet og for Danmark, og med dette projekt kan IRD og partnere blive væsentlige frontfigurer på DMFC-markedet

Resultater

Der er demonstreret 5 enheder af det udviklede system hos TRE-FOR, hvor de har fungeret som ’run-time’-forlængere af 0,4-1,6 kW UPS-systemer. Systemerne er installeret i POP-stationer, som er i aktiv drift og forsyner almindelige borger og virksomheder med Internet og TV-signal.

Systemerne har været testet i et år i POP-stationerne, og det har i den periode ikke være nødvendigt at nedtage systemerne, skifte stakke, MEA'er eller andre komponenter. DMFC-modulerne er CE-certificeret af IRD med hjælp fra projektpartneren, Dansk Gasteknisk Center (DGC).

DMFC-modulerne har kørt i 128 timer i alt i POP-stationerne, dog hovedsageligt fuldautomatiske vedligeholdelseskørsler og test, da der kun har været et enkelt reelt strømudfald. Den totale felttesttid for de fem systemer var 39.600 timer.

For at opnå mere driftserfaring og driftstid er der desuden blevet kørt yderligere test hos IRD og DGC. Hos DGC er der blevet målt ændring i systemeffekt svarende til mere end 30 års normal drift. Hos IRD har man udover diverse testkørsler kørt accelererede stress-tests på det udviklede modul i forbindelse med det PSO-støttede DURAPEM projekt; anlægget kørte ca. 3600 timer uden fejl over en testperiode periode 10 måneder.

Systemets fordele i forhold til traditionelle dieselbaserede løsninger er blandt andet, at der ikke udledes partikler, NOX , CO og støj, og derudover er servicebehovet for DMFC-systemet mindre end for en dieselgenerator. I forhold til batteribaserede løsninger er den store fordel, at oppetiden kan forlænges ved at tanke metanol på systemet i stedet for at tilføje ekstra batterier.

I løbet af projektet er den udviklede DMFC-teknologi testet hos 3 andre testpartnere. Som resultat af disse test er der blevet identificeret et voksende marked for “auxiliary power unit”-enheder (APU) med lave vedligeholdelsesomkostninger, specielt i forbindelse med backup/supplement af VE kilder så som vind og sol.

Key figures

Periode:
2011 - 2014
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
6,82 mio.
Støttebeløb:
8,53 mio.
Støtteprocent:
56 %
Projektbudget:
15,35 mio.

Kategori

Oprindelig title
EUDP 10-II,Emerging DMFC Power
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Journalnummer
64010-0455

Dokumenter

Deltagere

IRD Fuel Cells A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
IRD Fuel Cells A/S 5.56 mio. 3.71 mio.
TRE-FOR Enterprise A/S 1.37 mio. 2.05 mio.
DANSK GASTEKNISK CENTER A/S 1.60 mio. 1.07 mio.

Kontakt

Kontakperson
Andersen, Visti
Adresse

IRD Fuel Cells A/S. R&D
Kullinggade 31
DK-5700 Svendborg
www.ird.dk
Thorsen, Bjørn , 63633000, info@ird.dk
Øvr. Partnere: TRE-FOR Enterprise A/S; Dansk Gasteknisk Center a/s

Email
van@ird.dk