Power Pack WIND - Hybrid installationsgenerator til havvindmøller

Installationsperioden for en havvindmøllepark er en enormt energikrævende fase, som i dag løses ved hjælp af diesel. Med projektet vil vi i samarbejde med vore partnere udvikle en hybrid og møllespecifik Power Pack WIND der reducerer energiforbrug i installationsfasen.

Projektbeskrivelse

Energi til lys i møllerne (for flysikkerhed), måleudstyr og sikkerhedsudstyr, affugtningsudstyr, monteringsværktøjer, hejseudstyr mv. skal være operationelle fra den dag, tårnet rejses, og herfra kan der let gå et år, før møllen er operationel og i stand til at levere sin egen energi. Løsningen er i dag dieselgeneratorer, som forbruger 1000 liter diesel om ugen for hver eneste havvindmølle.

I realiteten har møllen kun brug for fuld last i totalt 50 timer i installationsperioden, men da dette behov er uforudsigeligt, skal generatoren til enhver tid kunne levere den påkrævende strøm. Det medfører et stort energispild, da generatoren i størstedelen af perioden kører med lav last. Endvidere medfører denne lave last, at motoren soder til og derfor skal serviceres hver 250. time.

Frem mod markedet skal Power Pack WIND designes og udvikles. Batterier og motorer vil være delvist tilkøbte komponenter, mens modulopbygningen (herunder befæstningselementer mod møllen) og hele softwareenheden med overvågning, styring, dataopsamling og rapportering vil være jomfruelig udvikling i dette projekt blandt projektets samarbejdskreds. Der udvikles prototype i to tempi - først med henblik på interne tests, og siden med henblik på eksterne tests. En væsentlig del af projektets markedsretning vil være en "åben dør" mod vindmøllesektoren, hvor formidling spiller en central rolle.

Testarbejdet foregår sammen med Siemens Wind Power bare internt og eksternt for dokumentation og teknisk udvikling/justering, men der vil også blive tilkoblet andre partnere på, da der allerede er stor bevågenhed og forhåbninger til projektets realisering. Vigtigste arbejdspakker er: Vidensopsamling, Kravspecifikationer, Modulopbygning, Kommunikation, Tests, godkendelser og formidling.

Resultater

Projektets formål var at opbygge en hybrid generatorenhed, der kan forsyne havvindmøller med energi i perioder, hvor de er off grid. Det vil være i installationsfasen og i driftsfasen, i perioder hvor møllen er under service eller hvor parken er ramt af kabelbrud/forsyningssvigt. I et samarbejde med Ørsted A/S har projektet udviklet et anlæg, som er designet til at fungere som permanent installation i en vindmølle, og som kan fungere som forsyningsenhed og backup-enhed i hele møllens levetid.
Projektet har leveret en pakkeløsning med en dieselgenerator, en dieseltank, et batterilager og en elektrisk motor – styret via et elektronisk kontrolsystem. Pakken kan installeres som en permanent løsning på en mølle. Den færdige løsning forventes markedsført med start i Danmark.

Key figures

Periode:
2017 - 2020
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
2,81 mio.
Støttebeløb:
2,81 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
5,62 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64017-05141

Dokumenter

Deltagere

Zülau A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Zülau A/S 1.82 mio. 1.82 mio.
MBM Consulting 0.57 mio. 0.57 mio.
Ikast Elektro 0.42 mio. 0.42 mio.

Kontakt

Kontakperson
Mogens Zülau
Adresse

Lysholt Allé 12

7430 Ikast

60 11 59 12