POWER-TO-P

Power-to-P er en banebrydende ny teknologi til udvinding af fosfor fra aske af afbrændte rest-fraktioner fra produktion af biogas med brug af grøn strøm. Fosfor bruges til fremstilling af gødning, dyrefoder og i fødevareproduktionen.
Teknologien har potentiale til at disrupte den traditionelle globale gødningsindustri, som i dag er baseret på fossil energi og mineralske fosfor-råvarer. Muligheden for at opnå indtægter fra salg af fosfor vil gøre biogasindustrien mere konkurrencedygtig, og Power-to-P vil øge dens udbredelse og produktionen af biogas.
Power-to-P anvender elektrodialyse til at udtrække fosfor fra asken i form af fosforsyre. Tung-metallerne fjernes effektivt, og der opstår et rent, fast restprodukt, som delvist kan erstatte cement.
Power-to-P’s produktionsomkostninger er på niveau med den traditionelle nuværende indu-stri, og teknologien er dermed konkurrencedygtig i international målestok. Den er også øko-nomisk i lille skala og det betyder, at en ny fosforindustri kan etableres decentralt i Danmark og Europa. Power-to-P kan på kort tid erstatte ca. 50% af importen af fosfor til landbruget i Danmark og fx Tyskland.
Power-to-P kører på grøn strøm og er derfor næsten uden klimaaftryk. Udgangspunktet for Power-to P’s værdikæde er bio-affald, og Power-to-P sender fosfor tilbage i kredsløbet som
et vigtigt bidrag til den cirkulære økonomi.

Projektbeskrivelse

Det primære projektmål er at demonstrere Power-to-P-teknologien til udvinding af P fra restprodukter i form af aske fra forbrænding af slam fra spildevandsbehandling (SSA) eller rester fra produktion af bio-gas (BWA). EUDP-projektet er et eksperimentelt udviklingsprojekt, der har til formål at bringe Power-to-P teknologien fra niveau TRL5 til TRL7, mens den gradvist opskaleres til en prækommerciel prototype med et enkelt modul i et virkeligt driftsmiljø med opstrøms og nedstrøms teknologiintegration og pro-duktvalidering.
Projektets succeskriterier er:
1. Demonstration af pålidelig drift i et virkeligt driftsmiljø i et pilotanlæg med et enkelt modul.
2. Demonstration af stabil interoperabilitet med opstrøms restprodukter fra SSA og BWA.
3. Udvinding af min. 80% af P i aske.
4. PA-kvaliteter valideret til downstream-brug.
5. Demonstration af de betydelige positive klimaeffekter af Power-to-P-vejen til PA.
6. Demonstration af produktion/håndtering af brintgas og fjernelse af tungmetalforurenende stoffer.
7. Formidling af resultater.
Projektet understøtter EUDP-strategien på følgende fokusområder i strategien:
➢ Fokusområde 1: Mere grøn strøm - og til flere formål
➢ Fokusområde 2: Energieffektivitet
➢ Fokusområde 6: Grøn procesenergi
➢ Fokusområde 7: Fleksibel brug af strøm
Selvforsyning med P er en politisk prioritet for EU (EU's handlingsplan for kritiske råmaterialer) såvel som for næsten alle EU-lande. Genvinding af P som en del af valoriseringen af organisk affald i den cirkulære økonomi er en dansk prioritet og faktisk en national prioritet i mange lande, hvor Tyskland forpligter sig til 80% genvinding fra spildevandsslam i ændringen fra 2017 til spildevandsslamforordnin-gen. På EU-niveau prioriterer den nye handlingsplan for cirkulær økonomi fra 2020 P-genvinding inden-for rammerne af den integrerede plan for næringsstofforvaltning.

Key figures

Periode:
2023 - 2025
Bevillingsår:
2022
Egen finansiering:
5,04 mio.
Støttebeløb:
8,66 mio.
Støtteprocent:
63 %
Projektbudget:
13,71 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Keywords
Cirkulær økonomi Varme og køling
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
640222-497216

Deltagere

Clean Matter ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Clean Matter ApS 5.42 mio. 3.61 mio.
LINKA MASKINFABRIK A/S 1.05 mio. 1.05 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.15 mio. 0.13 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.05 mio. 0.12 mio.
BIOFOS A/S 0.14 mio.

Kontakt

Kontakperson
Thomas Bojesen Eilkær
Adresse

Adresse: Sandvedvej 59 B

Tlf.: +45 53 53 12 12

Hjemmeside: https://clean-matter.com/