PV-ROCK-ROOF

Køle- og Varmepumpeteknik

Formålet med PV-Rock-Roof-projektet er at udvikle et omkostningseffektivt, æstetisk og energibesparende tagelement, hvor en ny type PV-modul limes til isoleringen uden behov for yderligere vejrbeskyttelse. Produktet kombinerer termisk isolering med lokal elproduktion fra solceller på en ny måde og vil være generelt anvendelig på mange bygninger hvor man ønsker en æstetisk klimaskærm.

Formålet med PV-Rock-Roof-projektet var at udvikle et omkostningseffektivt, æstetisk og energibesparende tagelement, hvor en ny type PV-modul limes til isoleringen uden behov for yderligere vejrbeskyttelse. Dansk Solenergi har udviklet en ny metode til fremstilling af farvede PV-moduler uden større indvirkning på ydeevnen, og disse moduler skulle yderligere raffineres og verificeres som en del af projektet. Endeligt skulle hele systemet demonstreres på et fuldskalatag.

Projektbeskrivelse

Eksisterende bygninger i Danmark bidrager til det samlede energiforbrug med ca. 40 %, og en reduktion af dette behov er en af de mest omkostningseffektive måder at opfylde målet om 100 % vedvarende energi i 2050.

Formålet med PV-Rock-Roof-projektet er at udvikle et omkostningseffektivt, æstetisk og energibesparende tagelement, hvor en ny type PV-modul limes til isoleringen uden behov for yderligere vejrbeskyttelse. Dansk Solenergi har udviklet en ny metode til fremstilling af farvede PV-moduler uden større indvirkning på ydeevnen, og disse moduler vil i projektet blive yderligere raffineret og verificeret. Endelig vil hele systemet blive demonstreret på et fuldskalatag.

PV-Rock-Roof-projektet sigter mod: 

  • Udvikling og demonstration af en ny omkostningseffektiv klimaskærm med integrerede PV-moduler "PV-Rock-Roof"
  • Forskning og udvikling af materialer og metoder til en omkostningseffektiv udvendig varmeisolering af store tagflader. 
  • Forskning i gennemskinnelige farvede lag og overflader til æstetiske PV-moduler, som kan erstatte den almindelige tagmembran. 
  • Forberedelse til markedsføring (Certificeringsbehov for PV-elementer og hele systemet, sikkerhed, energi og miljøstandarder/ratings)
  • Formidling af resultater af SolarCityDenmark (video/visualisering). 
Resultater

Projektet er lykkedes med udvikling og demonstration af en kombineret tagrenoveringsløsning til varmebesparelser og lokal elproduktion med PV-moduler. Systemet kan også bruges i nye bygninger og tilbyder en ny byggemetode, som er enklere og hurtigere at implementere end traditionelle tage. Den ydre tagisolering danner et sammenhængende lag og forbindes med facadeisolering uden kuldebroer. Udseendet kan tilpasses farven og stilen på det tilstødende tagmateriale.

Key figures

Periode:
2019 - 2022
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
5,42 mio.
Støttebeløb:
7,96 mio.
Støtteprocent:
62 %
Projektbudget:
12,94 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
64019-0029

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 2.07 mio. 1.12 mio.
Rockwool International A/S 0.59 mio. 1.77 mio.
Dansk Solenergi ApS 2.43 mio. 1.62 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.20 mio. 0.25 mio.
Solar City Copenhagen 0.34 mio. 0.22 mio.
Solartag ApS 0.27 mio. 0.18 mio.
EFFEKT ARKITEKTER ApS 0.40 mio. 0.27 mio.

Kontakt

Kontakperson
Ivan Katic
Adresse

Gregersensvej 2
2630 Taastrup
Tlf.: 72202482