Solcelledrevet komfortkøling

Energirådgivning

Formålet er at udvikle et solcelledrevet køleanlæg, hvor elektriciteten fra solcellerne via en varmepumpe omdannes til komfortkøling i det eksisterende ventilationssystem via en tilsluttet is-bank. Overskudsvarmen bruges til opvarmning af brugsvand, og anlæggets styring sikrer, at der på baggrund af vejrudsigter lagres energi til at kunne køle om morgenen.

Formålet var at udvikle et solcelledrevet køleanlæg, hvor elektriciteten fra solcellerne via en varmepumpe omdannes til komfortkøling i det eksisterende ventilationssystem via en tilsluttet is-bank. Anlæggets styring sikrer optimal lagring af energi til natkøling på baggrund af en termodynamisk bygningsmodel.
Projektbeskrivelse

Projektet:
Med en kombination af forskellige energiarter, varmepumper, solceller og lagring med et intelligent kontrolsystem, udvikler vi en løsning, der minimerer udgiften til komfortkøling i kontorbygninger og andre kommercielle bygninger, der har varmeproblemer på grund af solopvarmning. Systemet bliver bygget sammen med bygningens eksisterende ventilationsanlæg. Systemet bygges til at køre ø-drift for at slippe for afgiften på comfortkøling.

Situation:
Moderne arkitektur og mange lav-energi bygninger opfylder brugerens behov for dagslys ved hjælp af store glasfacader. Dette medfører meget solvarme, som har en uheldig effekt på indeklimaet.

Teknologi:
Et komplet solcelleanlæg med solpaneler og konverter, herefter kaldet et solcelleanlæg. Solcelleanlægget kører ø-drift og driver en varmepumpe, der er suppleret med en is-bank. Dette anlæg er sat sammen med bygningens eksisterende ventilationsanlæg, som dermed kan køle. For at få disse komponenter til at spille sammen er det nødvendigt at udvikle en intelligent styring. Styringen skal sikre, at komponenterne fungere optimalt sammen, og at man kan forudsige bygningens kølebehov, så man sikrer sig en optimal køling.

Resultater

Resultatet er blevet et fuldt funktionsdygtigt prototypeanlæg, der leverer den mængde køling, der var ønsket og dimensioneret efter samt er driftsmæssig stabilt uden væsentlige udfald. Anlægget besidder videreudviklingspotentialer, eksempelvis hvad angår skalerbarhed af komponenter samt mere avanceret styring. Udnyttelse af overskudsvarme og integration med det smarte elnet er områder med udviklingspotentiale.

Key figures

Periode:
2013 - 2016
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
4,02 mio.
Støttebeløb:
3,74 mio.
Støtteprocent:
48 %
Projektbudget:
7,76 mio.

Kategori

Oprindelig title
Solcelledrevet komfortkøling
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64013-0134

Dokumenter

Deltagere

ENERGI NORD A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
ENERGI NORD A/S 0.57 mio. 0.72 mio.
Seluxit 0.19 mio. 0.23 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.92 mio. 0.35 mio.
DANSK VARMEPUMPE INDUSTRI A/S 1.39 mio. 1.74 mio.
Spar Nord Bank 0.14 mio. 0.21 mio.
GAIA SOLAR A/S 0.54 mio. 0.78 mio.