Væksthus industri 4.0

Planteteknologi

Væksthusindustri 4.0 er med til at sikre at danske væksthusproducenter og teknologileverandører kan udnytte de muligheder der ligger i nye digitale løsninger. Der bygges videre på flere års energiforskning med det formål at levere en digital løsning, der sikre endnu større dansk eksport af både teknologi og planter samt en ressourceoptimal produktion i fremtiden.

Projektet havde til formål at sikre den danske gartneribranche en position som verdens førende inden for energieffektiv og miljømæssigt bæredygtig produktion. Det sker ved at gøre de danske væksthusavlere til verdens førende digitale frontløbere ved at indføre og kombinere Industri 4.0-teknologier; Io, AI, Big Data, cloud computing og Digital Twins som integrerede dele af deres produktionssystemer.

Projektbeskrivelse

Dette projekt har til formål at sikre en position for den danske væksthusindustri som verdens førende inden for energieffektiv og miljømæssig bæredygtig produktion. Projektet vil nå målet ved at gøre de danske væksthusproducenter til verdens førende digitale frontrunners ved at adoptere og kombinere Industri 4.0 teknologierne som IoT-sensorer, kunstig intelligens, Big Data, cloud computing og digitale tvillinger som integrerede dele af deres produktionssystemer. Projektet bidrager således til at transformere de dansk væksthusgartnerier fra at være anvendere af best-practice til at blive early-adopters af next-practice. Ligesom andre energi- og arbejdskrævende industrier, der konkurrerer med lavtlønsområder, skal den danske væksthusindustri løbende forbedre energieffektiviteten og produktionen uden at gå på kompromis med produktkvalitet eller bæredygtighed. Dette konkurrencepres kræver en omfattende vertikal integration og optimering af væksthusproduktionsprocesserne. Danske væksthusgartnerier kan imødegå den global konkurrencesituation ved at tage Industri 4.0 konceptet af digitale tvillinger til sig og derved opretholde deres førerposition over for lavtlønsområder der for nuværende investere i deres lavteknologi væksthussektor for at få adgang til det global milliard marked for væksthusprodukter. Introduktion af industri 4.0 konceptet digital tvilling til den Danske væksthussektor omfatter brugen af digitale modeller til at simulere og evaluere performance af de fysiske væksthus faciliteter og produktionsprocesser. En digital tvilling kombinere modellering, AI og Big Data med IoT og traditionelle sensor data fra produktionen med Cloud-baserede virksomhedsdatakilder til at forudsige hvordan den fysiske tvilling vil opfører sig under forskellige driftsbetingelser. Anvendelse af digital tvilling konceptet understøtter co-optimering af produktion plan, energiforbrug, arbejdsløn ved at inddrage væsentlige faktorer som produktionsdeadlines,
kvalitetsklassificering, kunstlys, energipriser (gas og elektricitet), og vejrudsigter. Resultatet af projektet er en væksthus Industri 4.0 digital tvilling software platform der vil blive installeret og demonstreret hos de deltagende væksthusgartnerier. Væksthus Industri 4.0 digital tvilling software platformen vil blive stillet til rådighed, nationalt og internationalt, til andre væksthusgartnerier på kommercielle vilkår.

Resultater

Projektet har udviklet software med både et praktisk og et videnskabeligt formål. Flere softwaresystemer er blevet udviklet. Nogle anvendes nu i flere danske væksthusgartnerier, mens andre kun er udviklet til forskning. 

Programmet InfoGrow 2.0 er nu installeret i syv danske gartnerier og en finsk. Med softwaren kan producenterne spare energi til både opvarmning og brug af kunstigt lys. Et dashboard hjælper med at overskue produktionen og identificere områder, der kræver opmærksomhed. Produktionen kan følges med et brugervenligt batchsystem. En app gør det muligt at tilføje oplysninger om produktion og brug af ressourcer (energi, vand, CO2, gødning osv.). Med det nye brugervenlige overblik kan producenterne sikre optimal produktion og samtidig fokusere på at udnytte energibesparende muligheder. 

Der er udviklet en simuleringssoftware (Universal Simulator), der er modelgrundlaget for InfoGrow og Virtual Greenhouse. Det er et simuleringssystem der er målrettet rådgivningsvirksomheder. Systemet rådgiver om optimering af teknologi og klimastrategi med fokus på energibesparelser. Flere digitale tvillinger er blevet udviklet til at forklare og undersøge forskningsspørgsmål. Projektet har medvirket til at uddanne flere master og Phd studerende på flere danske universiteter.

InfoGrow 2.0 og Virtual Greenhouse er nu kommercielt tilgængelige fra HortiAdvice. Flere danske og udenlandske planteproducenter er interesserede i systemet til både vertikalt landbrug, tunnel- og drivhusproduktion. En ny klimaovervågnings app er ligeledes tilgængelig fra Senmatic.

Key figures

Periode:
2019 - 2023
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
4,76 mio.
Støttebeløb:
12,32 mio.
Støtteprocent:
76 %
Projektbudget:
16,11 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
64019-0018

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 3.45 mio. 1.86 mio.
Syddansk Universitet 4.40 mio. 0.49 mio.
Aarhus Universitet 0.55 mio. 0.06 mio.
Århus Universitet, AgroØkologi 1.04 mio. 0.12 mio.
Hjortebjerg 0.25 mio. 0.17 mio.
ByGrowers 0.21 mio. 0.21 mio.
A/S KNUD JEPSEN 0.23 mio. 0.23 mio.
Dansk Gartneri 0.07 mio. 0.05 mio.
NB Data 0.16 mio. 0.11 mio.
SENMATIC A/S 0.85 mio. 1.27 mio.
Danish Cleantech Hub 0.06 mio. 0.09 mio.
Energi Danmark 0.07 mio. 0.11 mio.

Kontakt

Kontakperson
Jesper Mazanti Aaslyng
Adresse

Kongsvang Alle 29,
8000 Århus C
Tlf.: 72203444