Vindlast simulator for funktions- og levetidstest af drivtog i vindmøller

Formålet med dette projekt er at udvikle en ny type vindlast simulator, hvor naturtro simulering af alle former for vindlast kan udføres. Vindlast simulatoren er central enhed i en ny generation af testbænke for funktions og levetidstest af komplette drivtog i vindmøller, dvs. systemerne hvor vindlasten fra vingerne omdannes til elektrisk energi.

Projektbeskrivelse

Det overordnede fokusområde for dette projekt er vindenergi og hvad der kan gøres for at reducere

fremstillingsprisen på strøm (CoE) fra vindmøller. Hovedformålet er at udvikle en skalérbar og replikérbar teknologiplatform, der kan danne basis for en ny type af testbænke, som er udstyret med seks uafhængige frihedsgrader for afgivne testlaster. Et vigtigt mål er at modne teknologien, så den kan implementeres i en ny type vindlast simulator, der så kan bruges som testlast aktuator i testbænke for funktions- og levetidstest af komplette drivtogssystemer i vindmøller.

Vindmøllers pålidelighed og effektivitet hænger nøje sammen med CoE, som udgør selve relevansen og den kommercielle berettigelse for dette projekt. Et af midlerne til at opnå reducerede kostpriser, forøget effektivitet og pålidelighed af vindmølle komponenter, er mere omfattende og virkelighedsnære testprogrammer. Dette er hvad udkommet af dette projekt skal muliggøre.

Projektets arbejdsprogram er opdelt i fem arbejdspakker, der omfatter udviklingsaktiviteter indenfor hydrauliske last aktueringssystemer, hydraulisk forsyningssystemer hertil, elektriske styrings og reguleringssystemer, mekanisk og strukturelt design samt udvikling og fremstilling af en skaleret demonstrator (vindlast simulator) til brug for verifikation af centrale systemer.

Resultater

Formålet med projektet har været at udvikle en ny type vindlast-simulator, hvor naturtro simulering af alle former for vindlast kan udføres. Vindlast-simulatoren er en central enhed i en ny generation af testbænke for funktions- og levetidstest af kom-plette drivtog i vindmøller, dvs. systemerne hvor vindlasten fra vingerne omdannes til elektrisk energi. 

Resultatet er en skalerbar teknologiimplementeret som en hydraulisk aktueret parallel maskine, der baserer sig på en hexapod platform

Mekanisk, hydraulisk og kontrolmæssigt design er blevet udført, hvilket gør simulatoren egnet til test af vindmøller op til 10 MW klassen. En demonstrator udgave af  simulatoren (skala 1: 3 geometrisk) blev designet, konstrueret og testet under projektet, som efterviste konceptet, og at styresystem og software performede i overensstemmelse med relevante krav. Mekanisk validering er blevet opnået ved at vise, at simulatoren både i henhold til udmattelseslaster og ekstremlaster overholder designnormer of stålkonstruktioner. Hydraulik til simulatoren er blevet valideret gennem simuleringer, i overensstemmelse med standarder m.m

Key figures

Periode:
2014 - 2017
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
3,45 mio.
Støttebeløb:
7,73 mio.
Støtteprocent:
69 %
Projektbudget:
11,18 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64013-0523

Dokumenter

Deltagere

R&D rådgivende ingeniører (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
R&D rådgivende ingeniører 4.67 mio. 3.11 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 3.06 mio. 0.34 mio.