Digitale værktøjer forebygger energitab

Projekt
Fjernvarme

Projektet Fjernvarme Tilstandskontrol til Asset Management har med støtte fra EUDP udviklet en softwareløsning, der skal optimere renovering af fjernvarmenettet og spare på energien.

Fjernvarmenettet i Danmark består af over 30.000 km ledning, hvoraf mange dele er ældre end 20 år og i ukendt stand. For at sikre omkostningseffektiv løbende renovering, og et minimalt tab af vand og energi, kræves en bedre indsigt i ledningernes tilstand. 

I et EUDP-projekt med Teknologisk Institut i spidsen har man derfor haft fokus på udvikling af algoritmer og software til løbende data-drevet tilstandskontrol og renoveringsplanlægning af fjernvarmerør i drift. Med i projektet var også tre fjernvarmeværker, der skulle teste værktøjet til overvågning af lækager og varmetab i fjernvarmerørene.

Udbyttet af projektet er en softwareløsning målrettet danske og europæiske fjernvarmeforsyninger. Det digitale værktøj tilbyder fjernvarmeforsyninger ny information omkring distributionssystemet, som vil muliggøre optimering af renoveringsaktiviteterne. Der blev gjort gode erfaringer med værktøjer i løbet af projektet, og de deltagende fjernvarmeværker vil fortsat anvende værktøjet som pionerer og gøre flere erfaringer hermed, imens værktøjet løbende skal udbredes til andre fjernvarmeværker. 

Ved projektets afslutning i 2022 var vi lykkedes med at udvikle to metoder, der evaluerer tilstanden af de enkelte stikledninger i et samlet fjernvarmenetværk. Den ene af disse metoder er blevet implementeret og demonstreret sammen med de deltagende fjernvarmeforsyninger. Der er ligeledes blevet udviklet algoritmer, der på en ny, automatiseret måde klargør topografisk og nyttige netværksdata. Nu ser vi frem til at få ført teknologien til markedet, så den kan gavne fjernvarmenettet i hele Danmark – og på sigt flere steder i Europa,” fortæller Jakob Fester, Teknologisk Institut.

Kontakt

Henrik Friis

Henrik Holm Friis

Energieffektivitet i bygninger og industri

+45 33 92 77 99

Amanda Videbæk Laasholdt

Amanda Videbæk Laasholdt

Kommunikation

+45 33 95 09 71