Startup vil spare på internettets energiforbrug

Projekt
Startup vil spare på internettets energiforbrug

Internettet vokser og det samme gør nettets energiforbrug. I et nyt EUDP-projekt vil den danske virksomhed Bifrost Communications optimere internettets hastighed og energiforbrug gennem ny fiberteknologi.

Flere brugere, flere enheder, højere hastighed. I dag tegner industrien for internet sig for mere end 2 procent af de globale emissioner, hvilket svarer til det samlede antal udledninger fra luftfartsindustrien.

Den danske opstartsvirksomhed Bifrost Communications har opfundet en ny teknologi, der vil motivere netværksoperatørerne til at skifte til et mere energibesparende alternativ end det, der benyttes i dag. Skifter udbyderne deres fiber- eller kobberbaserede ledninger ud med Bifrosts nye alternativ, kan der opnås en energireduktion på op til 30 procent.

”Vi er et team med bred erfaring fra mange år fra branchen – og har arbejdet hen imod vores virksomhedsdannelse i flere år. Vi udspringer af DTU Fotonik og fra det internationale markedet for telekommunikation, og skal i projektet udvikle modtagertyper til fiberoptiske sendere og modtagere,” siger Bo Pedersen, CEO i Bifrost Communications.

I EUDP-projektet energieffektivt access-netværk kan Bifrost Communications spare mange af de centraler væk, der i dag leder fiberforbindelser rundt i landet. Dem er der mange hundrede af – bemandende og ubemandede, hvilket kræver store mængder energi.

”Den modtager, vi udvikler i projektet, gør, at vi kan detektere lys ved meget lavere effekter end man normalt kan. Herved kan vi levere forbindelser i 40-50 km i distance. Derfor behøver vi ikke et distributionspunkt per femte kilometer, som man har det i dag. Samtidig er vores fiberløsning væsentligt billigere end eksisterende produkter,” siger Bo Pedersen.

Ifølge ham vil antallet af distributionspunkter kunne reduceres med 90 procent.

”På globalt plan mener vi desuden, at vores teknologi kan reducere energiforbruget i de såkaldte Access Networks med 50 %, hvilket vil medføre en 30 % energireduktion i internetindustrien,” fortæller han.

Milliarder af dollar

Markedet for Bifrost Communications’ teknologi er stort. Virksomheden, der snart runder ni medarbejdere, vil først udvikle nicheprodukter som en del af EUDP-projektet. Herefter er det planen, at der skal udvikles produkter til et større marked.

”Støtten fra EUDP giver os lov til at satse på tre – måske fire – markeder på sigt. Hvis noget flytter sig i et marked, er vi ikke så afhængige af et enkelt markedet. Derfor er chancen for kommerciel succes større. Markedspotentialet er enormt. Vi taler mange milliarder dollar,” fortæller Bo Pedersen, der forventer at udvikle i Danmark og producere i Asien.

”Det er vigtigt at kunne skalere op, og derfor skal vi producere vores prototype – og senere vores produkter – i Asien. Det ene år kræver markedet måske 1000 enheder. Det næste år 100.000. Vi har et godt netværk til producenter, så produktionen har vi styr på – også, hvis det pludseligt skal gå stærkt,” siger han.  

Fem år efter projektet forventer Bifrost Communications at opnå en markedsandel på 5% svarende til en omsætning på over 300 millioner kroner. Projektet, der er støttet af EUDP, gik i luften den 1. august 2021.