Fremtidens brusebad skal genbruges

Projekt
Flow Loop

Den danske virksomhed Flow Loop har udviklet et nyt brusebadspanel, der kan spare 85 procent af vandet og 75 procent af energiforbruget ved et bad. Det sker ved at recirkulere vandet fra badet – en teknologi der nu demonstreres hos de første forbrugere.

Genbruser: 15 procent af europæiske husstandes energiforbrug bruges på brusebade. Taler vi det samlede vandforbrug, er tallet 30-40 procent.

”Lige nu løber en stor del af energien og vandet bogstavelig talt ud i afløbet. Vores system kan spare på begge dele til fordel for økonomien og klimaet, og uden at gå på kompromis med komforten,” fortæller Troels Grene, CEO i Flow Loop, der har base i Allerød.

Virksomheden, der lige nu består af ni medarbejdere, har udviklet et brusepanel, der filtrerer, renser og genanvender brusevand med enkel installation i eksisterende badeværelser.

”Energibesparelsen kommer fra alt det vand, vi ikke skal varme op. Hvis du bruger 12 liter vand i minuttet, når du bader, tilsætter vi to liter vand og genbruger de 10. Desuden udnytter vi varmen fra det vand, der allerede er varmet op, når vi sender det gennem systemet,” fortæller Troels Grene, der understreger, at genanvendelsen alene sker under hvert bad. Det er altså ikke vand fra det forrige bad, der recirkuleres.

Stresstest på Roskilde Festival

Systemet, der har fået navnet Eco Loop, er støttet af EUDP med 6,17 mio. kroner. Pengene bruges blandt andet på at udvikle en fuldautomatisk afløbsløsning og en selvrensende og langtidsholdbar filterløsning.

”Det smarte ved systemet er, at det kan installeres i eksisterende badeværelser. Det tager en times tid. Vi skifter det eksisterende armatur, skifter risten og slutter systemet til strøm. Vandet møder to filtre i processen, der renser for større og mindre elementer og partikler og så et UV-lys, der dræber bakterier. Vi har tidligere stresstestet vores system på Roskilde Festival, så vi ved, at det virker,” siger Troels Grene.

Forventningen er, at brugerne på sigt vil skulle skifte filtre efter 100 bade – lidt som man gør det med en støvsuger.

”Vi regner med at sælge filtrene som abonnementsordning. På kundefronten forventer vi i begyndelsen især at se på fitness-kæder, boligselskaber og hoteller, hvor vi kan få et stort antal Eco Loop-systemer ud. Derefter regner vi med at sælge det til forbrugere – cirka til en pris på 20.-25.000 kr. for systemet,” fortæller Troels Grene.

Et rigtigt forskningssamarbejde

Med i projektet er flere forskere fra DTU; blandt andre professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø. Ifølge ham er samarbejdet med Flow Loop givtigt for begge parter, især på grund af Flow-Loops tilgang til anvendt forskning.

”Flow Loop er seriøse. De er interesserede i at lave undersøgelser på en ordentlig måde, der ikke bare er trial and error. De ønsker at bruge årsagssammenhænge, så den anvendte forskning fra vores side faktisk bliver anvendt. Det sker blandt andet gennem den erhvervs-ph.d., vi har etableret og som en del af EUDP-projektet,” fortæller Hans-Jørgen Albrechtsen.

DTU Miljø bistår blandt andet med mikrobiologiske målinger af vandkvaliteten fra Eco Loop.

”Vi er med til at sikre, at baderen er sikker – at vandet er ordentligt rent. For mig at se er perspektivet for systemet stort. I Danmark er vi ret gode til at spare på vandet; fx ved alle børn, at man skal lukke for vandet, når man børster tænder. Vi kan dog fortsat spare på vand og energien – og ser vi på udlandet, hvor vand mange steder er en ressource, man mangler, er gevinsten ved at spare reelt meget stor,” siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

Netop det globale behov for mere bæredygtige løsninger, når det gælder energi og vand, er også noget, Troels Grene fra Flow Loop fremhæver.

”FN estimerer, at 3,6 milliarder mennesker lever i områder med vandmangel. Desuden er vandkvaliteten mange steder frygteligt dårlig. Tag et bad i dele af Mexico eller steder i Kina. Her er det en god idé at lukke munden undervejs, men hvis vi kan rense vandet – og spare på det og på energien – kan det afhjælpe en stor del af de problemer, vi har med badeforhold globalt,” siger Troels Grene.

Vanskelig modning

Flow Loop regner med at lancere en manuel version af systemet, hvor man selv skal aktivere recirkuleringen, i 2022. Den automatiserede version, som virksomheden udvikler i det aktuelle EUDP-projekt, forventes lanceret i 2023.

”Vi regner med at det bliver sejt at sælge produktet i begyndelsen, men interessen er omvendt stor. Vi er i konkurrence med klassiske brusere, der har mange, mange års modning bag sig. Så det at entrere med et helt nyt produktkategori er en udfordring. Omvendt får vi henvendelser hver uge fra folk, der ønsker at købe vores system – og det er uden at vi har nogen form for aktiv markedsføring,” siger Troels Grene, der sammen med resten af projektkonsortiet skal  demonstrere funktionalitet, ydeevne og holdbarhed hos fire målgrupper;

”Vi arbejder med hoteller, arbejdspladser, sundheds- og fitnessindustrien og boligselskaber. Hermed får vi et tilstrækkeligt grundlag til at beslutte den optimale kommercielle introduktion og skalering,” siger Troels Grene.