Dansk deltagelse i IEA SHC Task 59 - Vidtgående renovering af historiske bygninger mod lavest muligt energibehov og CO2-udledning (Nearly Zero ENergy Buildings standard)

Institut for Byggeri, By og Miljø

Hovedformålet med IEA SHC Task er at demonstrere mulighederne for dybtgående energirenovering af historiske bygninger, så man opnår lavestmuligt energiforbrug og dermed CO2-udledning. Den viden, der fås ved at deltage i IEA Task 59, ex en database med resultater, vil resultere i et stigende antal vidtgående renoveringer for historiske bygninger.

Projektbeskrivelse

De vigtigste mål for IEA SHC Task 59 "Vidtgående renovering af historiske bygninger mod lavest muligt energibehov og CO2-udledning (Nearly Zero Energy Buildings standard)" er at

- udvikle et solidt vidensgrundlag om, hvordan man kan spare energi i forbindelse med renovering af historiske og fredede bygninger på en omkostningseffektiv måde.

- identificere energisparepotentiale for bevaringsværdige og historiske bygninger i forhold til de forskellige typologier af bygninger, der undersøges (beboelse, administrative, kulturelle ....)

- identificere og vurdere reproducerbaree procedurer for, hvordan eksperter kan arbejde med integreret design til at sikre bevaringsværdien af bygningen og samtidig gøre det på en energieffektiv måde

- identificere energirenoveringsløsningen som er kompatible med bevaringsværdige bygninger i et "fuldt bygningspersektiv"

- identificere specifikke potentialer for anvendelse af solenergi (passiv og aktiv, opvarmning, køling og elektricitet) og fremme "best-practice"-løsninger

- identificere politiske strategier og markedsføringsmetoder til at gennemføre energibesparende foranstaltninger i historiske bygninger

- demonstrere eksempler på gode energiløsninger i case-studier.

Projektresultatet vil bidrage til at reducere bruttoenergiforbruget i den eksisteterende danske bymasse og derved bidrage til at nå de overordnede energipolitiske mål.

Dansk deltagelse i og bidrag til denne IEA SHC Task er vigtig, da resultatet af projektet kan bidrage til et fremtidigt EU-direktiv om den energimæssige ydeevne af historiske bygninger.

Resultater

Hovedformålet med IEA SHC Task var at demonstrere muligheder for dyb energirenovering af historiske bygninger for at opnå det lavest mulige energibehov og CO2-emissioner. Denne viden vil fremme implementeringen af adskillige dybdegående renoveringer af historiske bygninger og hjælpe Danmark med at imødekomme krav om reduktioner i CO2-emissioner. Adskillige rapporter, konferencebidrag og artikler til internationale tidsskrifter er produceret. Tre danske eksempler på dyb renovering er tilføjet til databasen HiBERatlas (Historic Building Energy Retrofit Atlas) på www.hiberatlas.com. Alle resultater kan findes på projektets hjemmeside www.task59.iea-shc.org.

Key figures

Periode:
2017 - 2021
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,17 mio.
Støttebeløb:
1,57 mio.
Støtteprocent:
90 %
Projektbudget:
1,74 mio.

Kategori

Oprindelig title
Dansk deltagelse i IEA SHC Task 59 - Vidtgående renovering af historiske bygninger mod lavest muligt energibehov og CO2-udledning (Nearly Zero ENergy Buildings standard)
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
64017-05175

Dokumenter

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.57 mio. 0.17 mio.

Kontakt

Kontakperson
Kirsten Engelund Thomsen
Adresse

A C Mayers Vænget 15

2450 København SV