Levetid for solfangere i solvarmecentraler

I projektet er 13-15 år gamle solfangere i solvarmecentraler blevet testet ift. deres effektivitet med det formål at klarlægge levetiden for solfangere. Effektivitetsmålinger angav, at effektiviteten er faldet siden installationsdagen. Projektdeltagerne har vurderet, at solfangerne ydelsesreduktion er centreret om teflonfoliens stand og opspænding. En solfangers levetid er blevet estimeret til ca. 30 år.

Projektbeskrivelse
Projektets formål er at måle solfangereffektiviteten og undersøge tilstanden af de indvendige og udvendige dele af tre gamle solfangere til solvarmecentraler. Solfangerne, som undersøges i projektet, har været i drift i mange år. Effektiviteten af den første HT solfanger, som blev afprøvet ved Vattenfalls forskningsinstitut i Sverige i 1983 og som siden har været i drift i prøvestanden, måles. To HT solfangere, henholdsvis fra Ry solvarmecentral og Marstal solvarmecentral, undersøges i DTU's prøvestand for solfangere. Solfangerne udvælges på en sådan måde at driftstemperaturen for de to solfangere har været så høj som mulig. Det vurderes at disse solfangere har den mindste levetid af alle solfangerne i solvarmecentralerne. Effektivitet og indfaldsvinkelkorrektionsfaktor for de to solfangere måles. Derefter splittes solfangerne ad for at undersøge eventuel tæring i absorberrørene. På basis af målingerne og inspektionen vurderes levetiden for HT solfangere i solvarmecentraler med høje konstante flow og i solvarmecentraler med variabelt flow.
Resultater

HT solfangere, som har været i drift ved høje temperaturer i solvarmecentralerne i Ottrupgård og Marstal i henholdsvis 15 og 13 år, er blevet afprøvet med hensyn til effektivitet og inspiceret for at vurdere eventuel ældning. En ældre version af en HT solfanger, som har været i drift i en svensk prøvestand siden 1982 blev afprøvet med hensyn til ydelse.

Målingerne viste at effektiviteterne for solfangerne fra Ottrupgård og Marstal er blevet reduceret siden installationen. Reduktionerne af solfangernes årsydelse er ved en driftstemperatur på 40 grader C 1% og 4%, henholdsvis for Marstal solfangeren og Ottrupgård solfangeren. Ved en driftstemperatur på 60 grader C er reduktionen af årsydelsen 10% og 11% henholdsvis for Marstal solfangeren og Ottrupgård solfangeren, og ved en driftstemperatur pa 80 grader C er reduktionen af årsydelsen henholdsvis 27% og 23% for Marstal solfangeren og Ottrupgård solfangeren.

Det vurderes at årsagen til ydelsesreduktionen er teflonfoliens stand og opspænding. Teflonfolien er rynket og foldet og desuden så slap, at afstanden mellem teflonfolien og absorberen er blevet alt for lille. Desuden er der konstateret sprækker i teflonfolien. Den svenske solfanger i prøvestanden yder også efter 26 års drift mindre end ved installationstidspunktet. Men ydelsesreduktionen er kun 2-5% for denne solfanger. Inspektionen af solfangerne fra Ottrupgård og Marstal viste at de er i overraskende god stand bortset fra problemerne med teflonfolien.

Der blev dog konstateret en smule korrosion i de vandrette absorberstrips. Det vurderes at korrosionen ikke er særlig fremskreden, og at solfangernes levetid er ca. 30 år. På basis af undersøgelserne konkluderes det derfor at HT solfangerens største problem er knyttet til teflonfolien og dens opspænding

Key figures

Periode:
2008 - 2009
Bevillingsår:
2008
Egen finansiering:
0,02 mio.
Støttebeløb:
0,19 mio.
Støtteprocent:
90 %
Projektbudget:
0,21 mio.

Kategori

Oprindelig title
Levetid for solfangere i solvarmecentraler
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Andet
Journalnummer
63011-0032

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
ARCON SOLAR A/S 0.04 mio. 0.02 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.15 mio.

Kontakt

Kontakperson
Furbo, Simon
Adresse
Danmarks Tekniske Universitet. DTU Byg
Bygning 118, Brovej
DK-2800 Kgs. Lyngby
www.byg,dtu.dk
Furbo, Simon , 45251857, sf@byg.dtu.dk
Øvr. Partnere: Arcon Solvarme A/S