EUDP 2020-II IEA SHC Opgave 64 Solar procesvarme

Projektet er den danske del af det for nyligt startede IEA (International Energy Agency) SHC (Solar Heating & Cooling Programme) Task 64 projekt Solar Process Heat. Der er fokus på hovedkomponenter for solvarmeanlæg til industrielle formål.

Blandt andet undersøges store solfangerfelter, varmelagre og intelligente styringsstrategier. Det undersøges hvordan solvarmeanlæg bedst integreres i industrielle anlæg.

Simuleringsmodeller for hovedkomponenter og komplette solvarmeanlæg vil blive udviklet. Projektets resultater vil blive formidlet til industrien og resultaterne vil blive anvendt i forbindelse af udvikling af international standarder inden for området.

Projektet fokuserede på udvikling, validering og optimering af solvarmeanlæg med store koncentrerende solindsamlere, varmelagring og smart styring til integration i industrielle processer, med vægt på standardisering.

Projektbeskrivelse

Projektets formål er at:

  • Udvikle og validere simuleringsmodeller for store solfangerfelter med koncentrerende solfangere, varmelagre og intelligente styringsstrategier.
  • Vurdere hvordan solvarmeanlæg med store solfangerfelter med koncentrerende solfangere og intelligente styringssystemer bedst integreres i industrielle anlæg.
  • Simulere og optimere solvarmeanlæg til industrielle anlæg.

Optimere og fremme de udviklede metoder og resultater i forbindelse med anbefalinger til nye standarder inden for solenergiområdet.

Resultater

Projektet anvendte og validerede en generisk model for forskellige solfangerfelter og udviklede og validerede en teoretisk og numerisk model for faseændringsmateriale (PCM/vandvarmelagre).

Et referencesystem for Solar Heat for Industrial Processes (SHIP) i Danmark blev valgt til detaljeret undersøgelse. Projektet undersøgte og analyserede grundigt systemets årlige ydelse. For at lette analysen, blev der udviklet et simuleringsværktøj, som forbedrede forståelse af systemets dynamik.

Projektets arbejde omfattede også identifikation af relevante standarder og certificeringer for koncentrerende solfangerfelter, sammen med en analyse af potentielle overensstemmelser og afvigelser mellem de udviklede metoder og eksisterende standarder.

Projektets resultater inkluderer offentliggørelsen af fire SCI-artikler og udviklingen af et online beregnings-værktøj til estimering af termisk ydelse af forskellige solfangerfelter.

De matematiske modeller for solfangerfelter og PCM/vandvarmelagre er værdifulde for videnskabelig forskning. De tilbyder robuste rammer for at udforske og forstå dynamikken i disse systemer. Studiet af referencesystemet i Danmark tjener som en kilde til inspiration og et benchmark for fremtidige projekter inden for området. Desuden er de simuleringsværktøjer, som er udviklet, ikke kun brugbare i videnskabelig forskning, men kan også anvendes i kommercielle projekter. Deres alsidighed og nøjagtighed gør dem til værdifulde værktøjer for både teoretisk forskning og praktisk anvendelse inden for solenergiområdet.

Key figures

Periode:
2021 - 2023
Bevillingsår:
2020
Egen finansiering:
0,76 mio.
Støttebeløb:
1,43 mio.
Støtteprocent:
62 %
Projektbudget:
2,30 mio.

Kategori

Oprindelig title
EUDP 2020-II IEA SHC Task 64 Solar process heat
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
IEA
Journalnummer
64020-2124

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.15 mio. 0.49 mio.
Heliac 0.24 mio. 0.16 mio.
Aalborg CSP A/S 0.16 mio. 0.11 mio.